Ako nije bilo na društvenim mrežama – nije se ni desilo. Ili ipak jeste?

Ako nije bilo na društvenim mrežama – nije se ni desilo. Ili ipak jeste?

Sve češće čujemo izreku koje se mnogi ljudi drže: „Ako nije bilo na društvenim mrežama, nije se ni desilo.“ Ne uzimate je za ozbiljno? Ali, ako zastanemo, i zapravo razmislimo o tome, ta izreka svakim danom ima sve više smisla. Odlazak na more, u školu, pa čak i na ručak, retko prolazi bez čekiranja na Fejsbuku ili izbacivanja slika na Instagramu.

Najpopularnije društvene mreže u jagodinskoj gimnaziji su Fejsbuk i Instagram, a sve više i Snepčet. Stav koji gimnazijalci imaju o društvenim mrežama i nije toliko iznenađujuć.

Prosečan gimnazijalac provodi 3 sata dnevno gledajući u svoj telefon i postavljajući slike na društvene mreže, a 80% učenika koristi telefon za vreme časa. Komunikacija licem u lice se opet svede na to ko je šta izbacio na Instagram, Snepčet ili Fejsbuk. Da li to znači da smo izgubili pojam o stvarnom životu i normalnom razgovoru? Nekada je bilo bitno da li znaš da prepoznaš osećanja sa lica prijatelja, a danas je važno da li si lajkovao sliku ili ne.

63560266922510534943348308_People_On_Their_Phones_Wide

Po komentarima gimnazijalaca, vidimo da su i te kako svesni vrlina, ali i mana društvenih mreža. One nam omogućavaju da održavamo kontakte sa ljudima iz celog sveta. Informacije se prenose neverovatnom brzinom, pa svaka novost stiže do nas brže nego ikad. S druge strane, društvene mreže oduzimaju isuviše vremena. Stalno se čujemo sa ljudima koji su blizu nas, umesto da se nađemo i zajedno uz razgovor popijemo kafu.

Društvene mreže su nam donele mnogo toga lepog i dobrog. Ali, u životu u svemu treba biti umeren. Treba naći vremena i za šetnju kroz prirodu, igranje pantomime sa društvom ili gledanje filmova. Posvetimo se više razgovoru sa prijateljem, uživajmo u svakom trenutku i šetajmo po suncu, jer ipak su to čari života.

Iva Gajić

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Završen “Arsenal Fest 08”

Trodnevni Arsenal Fest 08 završen je rano jutros u Kragujevcu, a poslednje veče pred oko 9.000 posetilaca obeležili su raspoloženi

Jagodinska gimnazija domaćin srednjoškolcima iz Argentine i Meksika

Da li ste ikada razmišljali gde učenici sa razmene spavaju, da li biste i vi mogli da im budete domaćini

I DALJE GA ŽELE: DJ Gru na Uranku

Treći po redu Uranak, muzički festival, održaće se od 30. aprila do 03. maja na Srebrnom jezeru. Uranak je koncipiran

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*