Ako ste Jagodinac, on je sigurno bar jednom protrčao pored vas: Đorđe Hadži Vučković

Đorđe Hadži Vučković (30), mladi svestrani sportista, srednju školu završio je u Jagodini, studirao je u Nišu i tamo diplomirao na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Profesionalnim pedagoškim radom, kao profesor fizičkog vaspitanja i kao kondicioni trener, bavi se već nekoliko godina. Prvi je čovek u istoriji Jagodine koji je 2014. godine pretrčao 103 km ultramaratona na Tari sa preko 5.500 m visinske razlike. Godine 2015. do mora je išao bajsom i njime prešao 600 km, a potom tamo preplivao Kotorski zaliv. Ima veliki broj medalja i pehara iz raznih sportskih disciplina, i ponosi se tom svestranošću. Bavi se triatlonom i ultramaratonskim trčanjem. Trenutno živi i radi u Jagodini, sprema se za Ironman triatlon i piše svoj doktorat.

Sportom se baviš odmalena. Koje su prve discipline u kojima si se oprobao i ko je uopšte uticao na to da počneš da se baviš sportom?

Đole: Bavio sam se mnogim sportovima u mladosti, ali su me najviše u početku privlačili grupni sportovi – košarka, rukomet, odbojka.. Moj pokojni deda Adam je najviše uticao na razvijanje mog sportskog duha i fizičke kulture.

Posle srednje škole upisao si Medicinski fakultet, koji si studirao nekoliko godina, a potom si odustao od medicine i prebacio se na DIF, šta je presudilo da doneseš takvu odluku?

Đole: Moja interesovanja za medicinske nauke su bila pomešana sa mojim interesovanjem za metode sportskog treninga tako da sam ja jednostavno shvatio da je najbitnije u životu raditi ono što se istinski, iskreno voli, a to je za mene sport i fizičko vaspitanje.

548315_10202029660369694_515866439_n

Kako je biti na doktorskim studijama, koju temu si odabrao za doktorat?

Đole: Doktorske studije sam upisao prošle godine. Pored apsolutno popunjenog rasporeda, kako dnevnih, tako i nedeljnih aktivnosti, stižem da budem u kontaktu sa mojim profesorima i mentorima koji mi pomažu da jednog dana završim doktorske studije. Tema doktorata će biti “Struktura motivacije kod sportista”.

Kažu da si zaluđenik za sport. Da li i ti sebe doživljavaš tako?

Đole: Sebe ne vidim tako – jednostavno se opisujem kao osoba koja voli da trenira druge i da trenira sebe.

Kako izgleda jedan tvoj dan?

Đole: Moj standardni dan počinje buđenjem u 6.45 h. U pripremnom periodu obično imam po tri treninga dnevno. Preko nedelje mi je raspored apsolutno popunjen i nemam puno vremena za slobodne aktivnosti, jedini dan za opuštanje je nedelja, koju koristim za aktivni odmor i subota veče, koju koristim za socijalne aktivnosti, tipa – za izlaske sa svojim najbližim ljudima. Kada je ishrana u pitanju, koristim program nutricioniste kojeg se držim onoliko koliko mi trenutna situacija dozvoljava. Naravno, sve zavisi u kom sam periodu priprema i za šta se trenutno spremam.

11750652_10207535828540457_3871076068678045863_n

Šta te motiviše?

Đole: Uvek sam koristio samomotivaciju kao dovoljni način postizanja svakog dosadašnjeg cilja.

Čime se sve baviš, da li radiš u nekoj školi, teretani?

Đole: Predajem fizičko vaspitanje u srednjoj medicinskoj skoli “Milutin Milanković”, kondicioni sam trener prvog tima fudbalskog kluba “Jagodina”, kao i stručni konsultant škole fudbala u ovom klubu i klubu kluba “Tabane”. Pored toga, radim kao individualni trener u teretani “Colosseum” i držim svoj crossfit klub, koji ima trenutno oko 100 polaznika. Ukratko rečeno, crossfit je sistem vežbanja koji se sastoji iz tri velike oblasti – gimnastike, olimpijskog dizanja i kalistetike. Treninzi su srednjeg i visokog intenziteta i prilagođeni su svim uzrastima od 7 do 77 godina. Mi u klubu imamo svoj stručni štab koji se bavi sprovođenjem trenažnog procesa, u kom je moja desna ruka fenomenalni mladić dalekih dometa Marko Gajić.

Veliki broj mladih trenira kod tebe, čime si ih privukao? Možda svojim izgledom?

Đole: Estetski gledano, mi ne nudimo preveliki komfor, nas interesuje samo učinak – tj. funkcionalne sposobnosti pojedinaca i njihovo unapređenje – nas ne interesuju izgovori, nas interesuje samo napredak i rezultat – mislim da je to ono što svako svako on nas želi. Tajna privlačenja pažnje mladima ne postoji, ali ja se vodim tom premisom da autoritet treba sticati znanjem i voditi ljude dobrim primerom, a ja to upravo i radim svih ovih godina. Izgled sam po sebi je jako relativna stvar, postoji mnogo bitnijih stvari u životu, ali opet kažem, svako traži svoj motiv bavljenja fizičkom aktivnošću.

Kako bi posavetovao roditelje koji žele da usmere svoju decu na bavljenje sportom?

Đole: Što se mladih tiče, deca treba da počnu svoje bavljenje sportom u kontra smeru nego što sam ja krenuo. Treba krenuti od individualnih bazičnih sportova – atletika, gimnastika, plivanje. Na taj način deca izgrađuju svoje telo, kasnije samo dete treba da da inicijativu kojim će sportom nastaviti da se bavi, bilo da odluči da nastavi da se bavi bazičnim ili treba preći na grupne sportove, što je preporuka zbog generalne socijalizacije deteta i na taj način dete polako navikavati na pojam saradnje sa drugom decom. Osnovna definicija zdravlja Svetske zdravstvene organizacije podrazumeva stanje dobrog telesnog, fizičkog i društvenog blagostanja pojedinca.

12074966_1065008240179118_8278176202866639471_n

Ko je tvoj uzor?

Đole: Vodim se drugom pravoslavnom zapovesti: “Ne pravi sebi idola niti kakva lika, nemoj im se klanjati niti im služiti”.

Ide proleće, a potom i leto, vreme je da se aktiviraju i oni koji su “preležali” zimu… Šta im preporučuješ?

Đole: Preporučujem za period koji sledi da se pridruže nekoj grupi koja teži unapređenju zdravlja, ili da pronađu osobu sa kojom će trenirati i međusobno se podsticati za rad.

Opiši sebe u tri reči.

Đole: Rad, red i disciplina.

Jelena Pranić

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Majstor za animaciju i ilustraciju: mladi jagodinski likovni umetnik Mikelle

Miodrag Jovanović Mikelle (24) je mladi likovni umetnik iz Jagodine, kome je u osnovnoj školi “Goran Ostojić” likovno predavao otac,

Jagodinac koji ujedinjuje mlade Srbe, Hrvate i Bosance: “Mržnja nam je nametnuta!”

Nemanja Cvetković (21) iz Jagodine osnovao je udruženje “Balkanac” sa ciljem da se povežu mladi ljudi iz stare Jugoslavije –

O trenucima zaustavljenim u objektivu Miloša Ljubomirovića

Miloš Ljubomirović (26) mladi je inženjer i fotograf iz Jagodine. Gimnaziju “Svetozar Marković” završio je u Jagodini, dok je Fakultet

1 comment

Write a comment
  1. Alex Ilic
    Alex Ilic 25 March, 2016, 21:56

    3 treninga dnevno!!! Sve je to lepo, ali sta ako dodje do pretreniranosti, a dalje do negativnih rezultata kao posledica? Treba uspostaviti ravnotezu u svemu pa i u sportu.

    Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*