Andrea Jovanovska, mlada jagodinska dizajnerka: Estetika kao deo unutrašnje prirode

Andrea Jovanovska iz Jagodine odmalena je pokazivala talenat za crtanje i interesovanje za estetiku. Sa svojih 25 godina ona ima završen Fakultet za dizajn enterijera i nameštaja, ali je znanje stečeno na fakultetu iskoristila još u jednoj sferi dizajna: modi. Ko poznaje Andreu, ne može je okarakterisati drugačije no kao mladu i kreativnu devojku koja vrednim radom i hrabrim potezima zasluženo zauzima svoj prostor u svetu dizajna

Dvadesetpetogodišnja Jagodinka Andrea Jovanovska trenutno piše svoj master rad na Fakultetu za dizajn i umetnost u Beogradu. Sem toga, ona učestvuje na konkursima, izlaže na revijama, crta nove modele, i sve što radi stigne i da postavi na svoj profil na Instagramu. Osim toga što nas navodi da se zapitamo “kada ova talentovana gospodjica stiže da spava”, ono što impresionira svakako jesu i produkti njenog talenta – dizajnirani enterijeri, komadi nameštaja, a posebno garderobe: haljine, kompleti, venčanice i mnogo toga drugog.

Još u detinjstvu sam pokazivala talenat za crtanje, kao i interesovanje za modu, kombinovanje boja i odevnih predmeta, pravljenje raznih praktičnih dekorativnih predmeta i dekoraciju prostora. Takođe, počela sam da obraćam pažnju na detalje, privukla me je arhitektura, zatim eksterijeri i enterijeri, komadi nameštaja i njihove forme. Tako se kod mene razvio osećaj za estetiku i probudila želja za kreiranjem, projektovanjem i dizajnom. Estetika mi je jako važna i postala je deo moje unutrašnje prirode. Modni dizajn, kao i dizajn uopšte, doživljavam kao vrstu umetnosti kroz koju mogu da izrazim svoj stil, talenat, stav i mišljenje, da stvorim nešto lepo i praktično, ali novo i drugačije. Studirajući dizajn enterijera, kroz razne projekte i zadatke koje sam radila, imala sam priliku da naučim kako u svojim nacrtima da predvidim svaki detalj, počevši od uklapanja boja, materijala, nameštaja sa raznim praktičnim, dekorativnim predmetima i rasvetom, te da sve to skladno povežem u jedinstvenu i harmoničnu celinu, a da se pri tom izbegne kič i bilo kakav nesklad. Kasnije se javila želja da
stečeno znanje prenesem i na moju prvu ljubav, a to je modni dizajn
– priča Andrea.

Primarno zanimanje Jovanovske je dizajn enterijera i nameštaja

Primarno zanimanje Jovanovske je dizajn enterijera i nameštaja

Lepa Jagodinka, koja živi i radi u Beogradu, u okviru dizajna enterijera izlagala je idejni projekat multi-funkcionalnih modularnih komoda u okviru kompanije Arts&Crafts i osvojila 9. mesto medju 90 učesnika iz regiona; učestvovala je i izlagala projekat za izradu urbanističko – arhitektonskog rešenja autobuske i železničke stanice Novi Beograd i poslovno-komercijalnog kompleksa u bloku 42 na Novom Beogradu, zatim za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja banjsko-hotelskog kompleksa uz istočnu obalu jezera Palić. Svoj diplomski rad na temu ’Dizajn javnih objekata i objekata kulture’ izložila je na 51. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije na Beogradskom sajmu, na Mikser festivalu u Beogradu je predstavila prototip proizvoda dečijeg nameštaja, a umetničke radove iz područja likovnih umetnosti na izložbi Akademije lepih umetnosti u Beogradu.

Komoda koju je Andrea dizajnirala osvojila je 9. mesto (među 90 učesnika iz regiona) na konkursu kompanije "Arts&Crafts"

Komoda koju je Andrea dizajnirala osvojila je 9. mesto (među 90 učesnika iz regiona) na konkursu kompanije “Arts&Crafts”

– Radim projekte koji su vezani za dizajn enterijera i nameštaja, to su razne komode i drugi komadi nameštaja, uredjivanje stanova, kuhinja, soba, kupatila, dnevnog boravka, restorana i drugih objekata – ispričala je Andrea.

Ova mlada umetnica inspiraciju pronalazi u svemu što je okružuje, u ljudima i prijateljima, prirodi, muzici,
raznim stilovima u arhitekturi, umetnosti i dizajnu. Kako kaže, često je inspiriše i neki dobar kadar iz
filma ili muzičkog spota, fotografija, zatim sam materijal, njegova boja i tekstura, sve zavisi od
raspoloženja, vremena i prostora. Ona dizajnira haljine, venčanice, korsete, suknje, majice, bluze, sakoe,
košulje, kapute, pantalone, kombinezone, komplete, a planira da krene i sa dizajnom muških odevnih
komada, tako da će u budućnosti napraviti i mušku kolekciju.

Kolekcija "Pure"

Kolekcija “Pure”

Kreacije koje radim predstavljaju primenjenu umetnost, modeli su nosivi, praktični i sašiveni od prirodnih materijala. Veliku pažnju posvećujem detaljima i samom kroju, trudim se da modeli budu svedeni i da svaki odevni komad dozvoljava kombinovanje na više različitih načina. U pojedinim modelima je izražen futuristički pristup dizajnu, kroz koji dominiraju detalji sa upečatljivim geometrijskim oblicima, dinamične i prave linije, jaki kontrasti boja i kombinacije različitih materijala. Takođe, prisutan je minimalizam, čiste linije i jednostavnost kroja, koja je upotpunjena stvaranjem umnoženih poruba, tj. rebraste teksture, koja daje treću dimenziju i specifičnost modelu. Dominiraju modeli koji prate liniju tela i ističu žensku figuru, kao i snagu njene ličnosti, u kojima se žena oseća samouvereno i sofisticirano, sa puno stila, ženstvenosti i elegancije – objašnjava Jovanovska.

Što se tiče modnog dizajna, svoje kolekcije “Pure”, “Pure s/s 2015”, “Military f/w 2014”, “Illumination
s/s 2014” imala je prilike da predstavi više puta: na modnoj reviji ‘Young walk’ pod sloganom ‘White heaven’ u okviru Beogradske nedelje umetnosti, na modnoj manifestaciji Balkan Art Fashion Event VI u Beogradu, na Balkan Art Fashion Event-u u Galeriji Štab u Beogradu, na reviji u okviru V Balkan Art Fashion Event-a pod nazivom ’What inspiries your life’, na konkursu ’Kruna moje kolekcije’ na IV Belgrade Alternative Fashion Event-u, na reviji u okviru IV Belgrade Alternative Fashion Event-a u Mixer house-u u Beogradu, na reviji u okviru III Beogradske nedelje umetnosti u UK Parobrod u Beogradu, na Festivalu internacionalnog studentskog teatra ’FIST 09’ na Fakultetu dramskih umetnosti.

– Učestvovanje na svim ovim manifestacijama i konkursima mi je mnogo pomoglo, naišla sam na jako lepe i pozitivne kritike koje su mi dale snagu i podsticaj da nastavim sa radom i usavršavanjem, sa željom da uvek napravim nešto inovativno i drugačije. Modne manifestacije, kao i sve druge manifestacije koje promovišu mlade, predstavljaju potrebu i priliku da oni predstave svoj rad, kreativnost i viđenje umetnosti. Neophodne su radi afirmacije mladih taleneta, umetnika i dizajnera. Smatram da je danas u Srbiji mladim ljudima koji su spremni da rade, stvaraju, proširuju svoja znanja i iskustva, neophodna podrška, pomoć i podstrek kako bi nastavili sa svojim usavršavanjem i napredovanjem – smatra Andrea Jovanovska.

Modna kolekcija "Military"

Modna kolekcija “Military”

Ona ka svom cilju – da se ostvari i proslavi kao modni i dizajner enterijera i nameštaja – ide hrabrim i krupnim koracima, sprema nove modele, nove projekte, nove revije, a sve je više javnih ličnosti koje ponosno nose njene modele.

M. Biorac

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

TRINAEST pitanja za Iskru Brajović

Mlada glumica Iskra Brajović prvi susret sa glumom imala je na prijemnom i ovaj poziv odabrala ne znajući šta je

Ako ste Jagodinac, on je sigurno bar jednom protrčao pored vas: Đorđe Hadži Vučković

Đorđe Hadži Vučković (30), mladi svestrani sportista, srednju školu završio je u Jagodini, studirao je u Nišu i tamo diplomirao

Jovana Milovanović: Život u kreativnom univerzumu

Ukoliko poznajete Jovanu Milovanović (27) iz Jagodine, onda sigurno već znate da će vas ona svakog dana iznenaditi nekom svojom

2 comments

Write a comment
 1. Nik Desing
  Nik Desing 30 January, 2016, 01:43

  Sve je slatko i ukusno sa stilom i dizajnom, kao sto je i grad Jagodina , sve naaaaj

  Reply this comment
  • Teodora Jevtic
   Teodora Jevtic 15 July, 2016, 07:41

   Imala sam prilike da vidim neke njene radove. Andrea je talentovana ne samo za dizajn nameštaja već i kada su modne kreacije upitanju.

   Svaka čast

   Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*