Bezbedniji abortus i dostupnija kontracepcija zbog virusa zika

London – Stručnjaci upozoravaju vlade Južne Amerike da razmisle o svojim politikama o kontracepciji i abortusima zbog sve većeg širenja zika virusa, piše „Gardijan“.

Kako navode, virus bi mogao da dovede do porasta smrti od nebezbednih abortusa.

Nekoliko vlada u tom regionu savetovalo je žene da odlože dobijanje dece na do dve godine. Međutim, stručnjaci navode da to nije moguće jer sredstva kontracepcije u tim zemljama nisu lako dostupna, a mnogo žena zatrudni i zbog seksualnog nasilja.

„Pozivamo vlade da prošire dostupnost kontracepciji, naročito za grupe sa manjim prihodima. Onda moraju da omoguće veći pristup bezbednom abortusu, a potrebna je i kampanja kako bi žene bile upznate sa rizicima zika virusa i kako bi bile svesne svojih opcija ukoliko zatrudne“, kaže Žizel Karino, zamenica direktora Međunarodne federacije isplaniranog roditeljstva (IPPF).

Na primer, abortus je u Brazilu nelegalan osim u slučaju silovanja kada je dozvoljen do dvadesete nedelje trudnoće ili kada postoji rizik za majčin život.

Osim toga, 95 procenata abortusa u Latinskoj Americi obavlja se ne nebezbednim uslovima, a ističe se da su kontraceptivna sredstva potrebna za oko 23 miliona žena.

Podsećamo, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će organizovati hitan sastanak zbog “eksplozivnog“ širenja virusa zika.

Foto: nytimes29GLOBALsub-master675-v3

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

SuanPanijada – U dvorištu Instituta Andreja

SuanPanijada – U dvorištu Instituta Andreja Nedelja 28. Maj, od 12:00 do 18:00 Kreativne radionice, igre za jačanje koncentracije, računanje

Počeo 9. Kustendorf: Guske će spasiti film!

Projekcijom filma „Priča nad pričama“ Matea Garonea u bioskopu „Prokleta avlija“ u Drvengradu, sinoć je počeo 9. Međunarodni filmski i

Mario Biondi 9. i 10. marta u Beogradu

Italijanski princ soul i džez muzike Mario Biondi održaće u martu čak dva koncerta u Beogradu. Biondi će 9. i

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*