Bezbedniji abortus i dostupnija kontracepcija zbog virusa zika

London – Stručnjaci upozoravaju vlade Južne Amerike da razmisle o svojim politikama o kontracepciji i abortusima zbog sve većeg širenja zika virusa, piše „Gardijan“.

Kako navode, virus bi mogao da dovede do porasta smrti od nebezbednih abortusa.

Nekoliko vlada u tom regionu savetovalo je žene da odlože dobijanje dece na do dve godine. Međutim, stručnjaci navode da to nije moguće jer sredstva kontracepcije u tim zemljama nisu lako dostupna, a mnogo žena zatrudni i zbog seksualnog nasilja.

„Pozivamo vlade da prošire dostupnost kontracepciji, naročito za grupe sa manjim prihodima. Onda moraju da omoguće veći pristup bezbednom abortusu, a potrebna je i kampanja kako bi žene bile upznate sa rizicima zika virusa i kako bi bile svesne svojih opcija ukoliko zatrudne“, kaže Žizel Karino, zamenica direktora Međunarodne federacije isplaniranog roditeljstva (IPPF).

Na primer, abortus je u Brazilu nelegalan osim u slučaju silovanja kada je dozvoljen do dvadesete nedelje trudnoće ili kada postoji rizik za majčin život.

Osim toga, 95 procenata abortusa u Latinskoj Americi obavlja se ne nebezbednim uslovima, a ističe se da su kontraceptivna sredstva potrebna za oko 23 miliona žena.

Podsećamo, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će organizovati hitan sastanak zbog “eksplozivnog“ širenja virusa zika.

Foto: nytimes29GLOBALsub-master675-v3

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Večeras premijera filma “Život ispred svega”

Večeras u 20 sati će u jagodinskom Kulturnom centru premijerno biti prikazan prvi jagodinski dugometražni film, edukativnog karaktera, koji govori

IZNENAĐENJE: Beyonce izdala novi album!

Američka pop diva Beyonce izdala je u subotu uveče novi, šesti po redu, album “Lemonade”. Album je predstavljen istoimenim filmom

Grcima Nobelova nagrada za mir?

Grci predlažu da Nobelovu nagradu za mir dobiju stanovnici egejskih ostrva koji pomažu migrantima, ribolovci, penzioneri i glumica Suzan Sarandon

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*