Bezbedniji abortus i dostupnija kontracepcija zbog virusa zika

London – Stručnjaci upozoravaju vlade Južne Amerike da razmisle o svojim politikama o kontracepciji i abortusima zbog sve većeg širenja zika virusa, piše „Gardijan“.

Kako navode, virus bi mogao da dovede do porasta smrti od nebezbednih abortusa.

Nekoliko vlada u tom regionu savetovalo je žene da odlože dobijanje dece na do dve godine. Međutim, stručnjaci navode da to nije moguće jer sredstva kontracepcije u tim zemljama nisu lako dostupna, a mnogo žena zatrudni i zbog seksualnog nasilja.

„Pozivamo vlade da prošire dostupnost kontracepciji, naročito za grupe sa manjim prihodima. Onda moraju da omoguće veći pristup bezbednom abortusu, a potrebna je i kampanja kako bi žene bile upznate sa rizicima zika virusa i kako bi bile svesne svojih opcija ukoliko zatrudne“, kaže Žizel Karino, zamenica direktora Međunarodne federacije isplaniranog roditeljstva (IPPF).

Na primer, abortus je u Brazilu nelegalan osim u slučaju silovanja kada je dozvoljen do dvadesete nedelje trudnoće ili kada postoji rizik za majčin život.

Osim toga, 95 procenata abortusa u Latinskoj Americi obavlja se ne nebezbednim uslovima, a ističe se da su kontraceptivna sredstva potrebna za oko 23 miliona žena.

Podsećamo, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će organizovati hitan sastanak zbog “eksplozivnog“ širenja virusa zika.

Foto: nytimes29GLOBALsub-master675-v3

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

U Svilajncu novo folklorno društvo „Donja Resava“

Svilajnac je od prošle jeseni postao kulturno bogatiji za još jedno folklorno društvo. Pored gradskog „Sinđelića“, osnovana je i „Donja

Mladi u Srbiji obrazovani, ali nevešti

Visokoobrazovni sistem i pored toga što daje kvalitetno znanje, ne daje i potrebne veštine koje bi mladima omogućile da daju

Dizni odložio nove “Ratove zvezda”

Sledeći naslov čuvene franšize “Star Wars”, koji je u bioskopima trebalo da se pojavi 26 maja 2017. godine, odložen je

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*