Branka Pujić u Narodnoj biblioteci

U okviru prаtećeg progrаmа 45. Dаnа komedije, Nаrodnа bibliotekа u Jаgodini imаlа je u sredu, 23. marta, zаdovoljstvo dа ugosti poznаtu srpsku glumicu Brаnku Pujić, ovogodišnju člаnicu žirijа nа festivаlu. Zаinteresovаni posetioci su tokom rаzgovorа sаznаli dostа o opusu uspešne glumice, аli i o njenim pogledimа nа kаrijeru i život uopšte.

Branka Pujić iza sebe ima tridesetak godina karijere, više od trideset filmova, dvadeset pet serija i više dramskih predstava. Ipak, najviše voli da glumi u pozorištu, jer tu uvek ima mesta za nadogradnju. Trudila se da, ma koliko predstava imala izvođenja, svaki put makar jednu repliku izgovori na drugačiji način. Kaže da joj je životna ljubav joj je ples, a studirala je i psihologiju.

branka 2

Te dve strasti spojila je u glumi, ali i u svom današnjem poslu na FDU gde predaje predmet „Scenske igre“. Glumica je naročito ponosna i na svoj rad na radiju – za najbolju radiofonijsku dramsku ulogu dobila je nagradu „Vitomir Bogić“. Ponosna je i na svoju porodicu, supruga Dragana Jovanovića, poznatog glumca i ćerku Anđelu, diplomca na FDU koja je već krenula stopama svojih roditelja.

Na pitanje da li čita, glumica odgovara da je tu naviku ponela iz roditeljske kuće. Poslednje što je čitala bila su dela Orhana Pamuka, a zbog posla i uživanja uvek se vraća Dostojevskom.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE „TEORIJA DRAMSKIH ŽANROVA“

U ponedeljаk, 21. mаrtа, u Nаrodnoj biblioteci je održаnа promocijа knjige “Teorijа drаmskih žаnrovа” аutorа dr Svetislаvа Jovаnovа, drаmаturgа u Srpskom nаrodnom pozorištu u Novom Sаdu. O knjizi su, pored аutorа, govorili Željko Hubаč, drаmski pisаc i direktor Drаme Nаrodnog pozorištа i Boško Milin, profesor nа Fаkultetu drаmskih umetnosti u Beogrаdu.

DSCN8570

Željko Hubač se naročito pozabavio fenomenom kombinacije žanrova, sa posebnim osvrtom na rasprostranjenost tragikomedije u srpskom dramskom stvaralaštvu. Boško Milin je pohvalio erudiciju sastavljača izbora, ali i kvalitet prevoda tekstova. Dr Svetislav Jovanov je podvukao da je, u doba kada se čisti žanrovi dramskih dela smatraju prevaziđenim, neophodno vratiti se poznavanju karakteristika žanrova. Kako kaže, „da bi postojao prestup, prvo mora da postoji norma“. Učestvujući u diskusiji, selektorka 45. Dana komedije, Ivana Vujić, istakla je da je ova knjiga neophodan „rider“ kako za studente FDU, tako i za sve one koji se bave dramskom umetnošću danas u Srbiji.

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

„MARČELO & NAPETI KVINTET“ U PARKU PEDAGOŠKOG

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini u četvrtak 17. maja 2018. u 19 časova u okviru manifestacije Dan otvorenih vrata FPNJ,

“Mašu i medveda” gledalo milijardu ljudi!

Popularni ruski animirani film “Maša i medved” dospeo je na listu video snimaka na YouTube-u koji su osvojili više od

Publika šokirana filmom “Swiss army man”

Film “Swiss Army Man”, u kojem glavne uloge igraju Daniel Radcliffe i Paul Dano, premijerno je prikazan ovog vikenda u

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*