“Crtež kao molitva”: MNMU priprema izložbu Merdada Rašidija

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini trenutno radi na pripremi izložbe crteža nemačkog umetnika iranskog porekla, Merdada Rašidija (Mehrdad Rashidi), koja će biti otvorena u Galeriji Haos u Beogradu.

Galerija Haos u Beogradu otpočinje program u 2016. godini izložbom nemačkog umetnika iranskog porekla Merdada Rašidija (Mehrdad Rashidi), izbeglice, a danas državljanina Nemačke, koji prvi put samostalno izlaže u Srbiji.

Rašidi se na poseban način bavi crtežom, izražavajući se moćnim grafizmima kroz svojevrsne preplete antropomorfnih, floralnih i zoomorfnih formi transponovanih u dekorativnu arabesku, što predstavlja identitetski kod podneblja sa koga je ponikao. Kombinuje mrežaste preplete linija i boja sa kaligrafskim pismom. Njegovi likovi su fantasmagorični, stilizovani, metaforični, likovno proživljeni i realizovani raznim vrstama šrafiranja. Podstiču na meditativnost i svedoče o finom senzibilitetu, izrazitoj invenciji i originalnom pristupu, navela je galerija Haos povodom izlozbe koja će biti otvorena od 2. do 27. februara.

Album Rašidijevih crteža predstavlja svojevrsni dnevnik nastao u periodu od 2006. do 2015. godine, navela je Nina Krstić, autor izložbe, u tekstu koji prati katalog “Crtež kao molitva” .

“To su dnevnički rukopisni zapisi, šifrovane poruke, sublimirani izrazi umetnikovih emocija. Dešifrovanje njegovih kontemplativnih poruka zapravo je neobično putovanje u kome, ponešeni intenzivnim ritmom zbivanja, ostajemo trajno gladni njegovih kreativnih zapleta na beloj pozornici papira… Sirovu umetnost, umetnost samoukih vizionara, nije uputno definisati, jer predstavlja specifičnu mentalnu energiju kojom upravlja nagon. Udaljavanjem od uobičajenih kulturnih obrazaca stiče se nezavisnost i razvija radoznalnost za novim oblicima likovne osećajnosti. Sve su brojniji primeri individua koje se opiru klaustrofobiji sistema koji diktira dominantna kultura. Rušenjem kulturnih stereotipa ulazimo u novu eru kreativne percepcije gde jedino merilo estetskog – lični hir umetnika. U ovakvom ambijentu nije jednostavno uspostaviti adekvatne kriterijume vrednovanja stepena estetskog. Način umetnikovog kreativnog otpora zapravo je dovoljan argument”, navela je Nina Krstić.

Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS.

admin

admin

TV Non Stop


Tags assigned to this article:
merdad rasidimnmugalerija haos

Related Articles

Festival koji odgovara na realnost: Berlinale i “pravo na sreću”

Projekcijom novog filma rediteljsko-producentskog tandema braće Koen „”Ave, Cezare” sinoć je u Berlinu otvoren 66. po redu Filmski festival, poznatiji

Počinje Festival dokumentarnog filma “7 veličanstvenih”

Dvanaesti Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih” počinje večeras u Sava centru, a do 4. februara na njemu će

Eli Golding na otvaranju Egzita 7. jula

Muzička superzvezda Eli Golding konačno dolazi na ove prostore i 7. jula će nastupiti na svečanom otvaranju ovogodišnjeg festivala Egzit.

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*