Devedeset godina od prve demonstracije televizije

Danas je 90. godišnjica prve demostracije televizije koju je sproveo Džon Logi Berd. On je uspeo u Londonu da prenose sliku lutke iz potkrovlja u radnju u prizemlju, gde je bio montiran prijemnik.

Džon Logi Berd rođen je 14. avgusta 1888. godine. Bio je škotski inženjer, inovator i jedan od pronalazača mehaničke televizije i izumitelj. On je prvi javno demostrirao televiziju u boji po čemu se i pamti današnji dan. Radni tehnološki uspesi Džona i njegova uloga u praktičnom uvođenju elektronske televizije za kućnu zabavu doveli su ga do istaknutog mesta u istoriji televizijie.

Pre 90 godina na današnji dan došlo je do prve demostacije televizije koju je Berd sproveo. On je prvi put demostraciju sproveo 2. oktobra 1925. godine, međutim istu je ponovio 26. januara 1926. godine u Londonu za članove kraljevske porodice i novinare. U ovoj demostraciji on je unapredio skeniranje stopa u 12,5 slika u sekundi. Bred je pokazao prvi prenos u boji na svetu 3. jula 1928. godine. Iste godine je, takođe, pokazao stereotipsku televiziju.

Bred je umro u 14. juna 1946. godine nakon što je iste godine doživeo moždani udar. Njegova stara kuća srušena je 2007. godine, a na istom mestu danas se nalazi blok stambenih zgrada koji se zove ”Bredova četvrt”.

Izvor: Svet Plus

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Vaterpolisti odbranili evropski tron

Vaterpolisti Srbije odbranili su titulu šampiona Evrope pobedom nad Crnom Gorom 10:8, pred 16.000 gledalaca u Beogradskoj areni! Ekipa Dejana

Sve je spremno za 16. Noć muzeja

“Noć muzeja” će sutra od 16 časova do ponoći, dočekati hiljade posetilaca širom zemlje. Više od 40 gradova širom Srbije

Bouvi spremio pesme koje će biti objavljene posle njegove smrti

Bouvi je neposredno pred smrt napravio spisak pesama koje će biti objavljivane nakon njegove smrti Jedna od najvećih želja pokojnog

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*