Evo zašto nije dobro buljiti u telefon pre spavanja

43lWnqNZ1XkŽivimo u vremenu kada su mobilni telefoni neizostavni deo našeg života. Telefoni nisu više samo sprave uz koje ćemo stupiti u kontakt sa nekim, već i naš “prozor u svet”, preko njega istražujemo na internetu, pratimo vesti, gledamo serije, pratimo naše omiljene umetnike, učimo, čitamo knjige… Telefon nam je i podsetnik i alarm i kalendar i sat i nema kraja ovom nabrajanju, zar ne? Iako smo retko spremni na eksperiment da ostavimo telefon po strani na nekoliko sati, sve češće čujemo da bi to baš bilo potrebno uraditi, a naučnici kažu – posebno u vreme kad se spremamo za spavanje.

I da, legli smo da spavamo, a to u stvari znači da (makar) još po jednom otvorimo Facebook, Instagram, Snapchat i da malo proguglamo. Nauka je pokazala da je ovo zastrašujuće loša navika.

Svetlo smartfona bukvalno narušava san

Dok je svetloplava svetlost koju emituju smartfonovi prijatna za oko tokom dana, ona ima drugačiji efekat na nas kada padne mrak. Pošto je funkcija plavog svetla da “imitira” svetlost dana, kada buljimo u telefon u krevetu – naš mozak se zbuni i prestane da luči melatonin – važan hormon koji našem telu daje znak da je vreme da malo odspava. Upravo zbog toga, svetlo koje nas obasjava a koje dolazi sa naših telefona dok “skrolujemo” po ekranu može veoma loše uticati na naš pokušaj da zaspimo i ostanemo u tom stanju. Loš san znači da se nismo dobro odmorili, a to dalje može dovesti do raznih zdravstvenih problema, i fizičkih i psihičkih.

Kako izlaganje plavom svetlu utiče na naš mozak

Pošto nam je san narušen, nije iznenadjujuće da narednog dana budemo ometeni i dekoncentrisani – naša memorija će biti oštećena, a naša sposobnost da naučimo nešto – vrlo otežana. Što je najgore, nedovoljno sna vodi do toga da se stvore neurotoksini, koji nas onda i nadalje sprečavaju da dobro odspavamo. Istraživanje je takodje pokazalo da su ljudi čiji se nivoi melatonina konstantno potiskuju plavim svetlom smartfonova – skloniji depresiji.

ti_graphics_how-blue-light-affects-body-1-1024x962

Kako izlaganje plavom svetlu utiše na naše telo

Osim što loše utiču na san, smartfonovi loše utiču i na vid, kažu naučnici. Preterano gledanje u mobilni telefon može oštetiti mrežnjaču.

Američka fondacija za makularnu degeneraciju upozorava da bolest makule (središnjeg dela mrežnjače) može biti izazvana upravo oštećenjem mrežnjače usled preteranog izlaganja plavom svetlu. Ipak, za utehu je to što je većina studija pokazala da je za takvo oštećenje odgovorna prevelika blizina ovakvog svetla mrežnjači, što baš i nije uobičajeno kod upotrebe telefona.

Pokrenuta su i istraživanja koja imaju za cilj da otkriju da li upotreba smartfonova ima uticaja na razvoj katarakte, a ne samo to, konstantni poremećaj sna i svetlo tokom noći povezuju se i sa većim rizikom od kancera, posebno dojke i prostate. Iako je ovo istraživanje tek na početku, stručnjaci ukazuju da boravak u “potpunom mraku” tokom noći potencijalno ima zaštitno dejstvo od kancera.

Kako promeniti naviku buljenja u telefon tokom noći

offline-296x197Očito postoje bolje ideje od toga da pregledate Fejsbuk feed ili da igrate Kendi kraš pred spavanje. A i ako ipak to ipak činite, makar smanjite screenlight.

Evo i nekoliko jednostavnih saveta kako da ispunite ovo vreme: Provedite kvalitetno vreme sa svojom voljenom osobom, bez ikakvih ekrana. Čitajte knjigu. Praktikujte jogu (bedtime yoga). Slušajte relaksirajuću muziku.

Ili, jednostavno, žmurite i maštajte dok ne utonete u san.

:)


M.B.J. / lifehack.org

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Koliko i kako nas sateliti špijuniraju

Niko ne zna tačan broj satelita koji se nalaze u Zemljinoj orbiti, što je pomalo zastrašujuća činjenica. Američka državna mreža

KRSTARENJE paket avio+brod + hotel

NEODOLJIVI KARIBI 2020 Majami – Kurasao – Aruba – Jamajka – Kajmanska ostrva – Bahami Polazak iz Beograda – 25.

Dobro ili ne: Tajmlajn na Instagramu uskoro kao na Fejsbuku

Servis za razmenu fotografija koji je u vlasništvu Facebooka je najavio planove da primeni algoritme optimizacije na korisničke feedove na

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*