Festival koji odgovara na realnost: Berlinale i “pravo na sreću”

Projekcijom novog filma rediteljsko-producentskog tandema braće Koen „”Ave, Cezare” sinoć je u Berlinu otvoren 66. po redu Filmski festival, poznatiji kao Berlinale.66_Berlinale_Collage_Vorschau_web_IMG_559x314

U filmu braće Džoela i Itana Koena, Džordž Kluni glumi jednog holivudskog glumca iz pedesetih godina koji je slavu stekao istorijskim filmovima, ali usred snimanja jednog filma biva otet. Na ovogodiššnjem festivalu će u preko deset sekcija biti prikazana 434 filma iz 77 zemalja, a među njima nalazi se i pet srpskih ostvarenja. Festival su zajednički otvorili predsednica ovogodišnjeg festivalskog žirija Meril Strip i direktor Berlinala Diter Koslik.

Pre toga su se publici obratili nemačka držžavna sekretarka za kulturu i gradonačelnik Berlina Mihael Miler, koji su upozorili i na trenutnu migrantsku krizu a sve to u svetlu ovogodišnjeg slogana Berlinala „”Pravo na sreću”.

Desetak filmova u različitim selekcijama festivala imaju u fokusu ljude koji beže od rata i repersije, a organizatori manifestacije su isplanirali niz inicijativa kako bi pomogli azilantima – više od milion njih je došlo u Nemačku tokom prošle godine.

“Verujemo da festival mora da odgovara na realnost koja nas okružuje, a ne samo da ima osmehe na crvenom tepihu”, naglasio je Koslik. Najavljeno je da će se glavni protagonista filma „Ave, Cezare” Kluni tokom festivala sresti sa kancelarkom Angelom Merkel kako bi razgovarali o migrantskoj krizi. „Želim da vidim šta možžemo zajednički da uradimo”, rekao je glumac koji se već dosad tokom karijere iskazao humanitarnim i socijalnim projektima.

Najviše se na festivalu očekuje od filma “Genius” (Genije), debitanskog ostvarenja britanskog pozorišnog reditelja Majkla Grendidža, u kome oskarovac Kolin Firt igra Maksa Perkinsa, urednika u izdavačkoj kući koja je objavila dela nekih od nejznačajnijih američkih pisaca 20. veka. Džad Lo tumači lik Tomasa Volfa, Nikol Kidman njegovu ljubav i muzu Alin Bernštajn, Dominik Vest igra Ernesta Hemingveja, a Gaj Pirs Skota Ficdžeralda.

Ništa manju pažnju privlači i nova adaptacija internacionalnog bestselara “Alone in Berlin” (“Svako umire sam” u izdanju “Lagune”) Hansa Falade iz 1947. godine, baziran na istinitoj priči, u kojem igraju Ema Tomson i irski glumac Brendan Glison.

Srbija će imati na Berlinalu pet filmova – u takmičarskom programu “Forum” biće prikazan debitantski igrani film Nikole Ljuce “Vlažnost” i eksperimentalni dokumentrac Ognjena Glavonića “Dubina dva”. U takmičarski program “Panorama” uvrštena je manjinska koprodukcija “S one strane” Zrinka Ogreste, u okviru programa “Perspektive Deutsches Kino” biće prikazan kratki igrani film “Četiri ugla kruga” Katarine Stanković, dok će drama “Dupe od mramora” Želimira Žilnika iz 1995. biti prikazana povodom 30 godina “Tedi” nagrada.

Festival traje do 21. februara a nagrade će biti dodeljene u subotu 20. februara.

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Projekat “302” posvećen žrtvama saobraćajnih nezgoda: Nemoj da budeš sledeći broj!

Saradnica Televizije NON STOP Jelena Pranić razgovarala je sa glumcem Stefanom Mladenovićem o njegovom projektu “302”, kako je nastao, kroz

Frank Turner 12. aprila u Beogradu

Engleski „panker sa gitarom“, Frank Turner, na veliko zadovoljstvo publike dolazi u Beograd, gde će sa svojim bendom The Sleeping Souls

Evo koji filmovi će obeležiti 2016. godinu (VIDEO)

Tokom finala nacionalnog šampionata u američkom fudbalu, koji je tradicionalno najgledaniji sportski događaj u Americi, premijerno su prikazani trejleri za

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*