Gugl dudl danas u znaku Karoline Heršel: Note ostavila zbog zvezda

Danas je 266. godišnjica rodjenja Nemice Karoline Lukrecije Heršel, žene astronoma koja je ovoj nauci doprinela otkrićem nekoliko kometa.

Davne 1828. Kraljevsko astronomsko društvo po prvi put je dodelilo zlatnu medalju jednoj ženi. Bila je to Karolina Heršel. Sledeća žena osvojila je tu prestižnu nagradu tek 1996.

Heršel je takođe bila prva žena koja je dobila platu za doprinos nauci zbog otkrića šest novih kometa.

U čast 266 godina od njenog rođenja, ova naučnica dobila je i Google Doodle.

Karolina Heršel je rođena 16. marta 1750. godine. Njena karijera na neki način počinje uz njenog brata i njegov prvi pronalazak. Kada je 1781. godine engleski astronom-amater Vilijam Heršel, tačnije njen brat, otkrio novo nebesko telo, u prvi mah se nije znalo da li je to kometa ili planeta. Međutim, ubrzo se ustanovilo da je to zaista planeta, nazvana je Uran. Vilijam se seli zajedno sa svojom sestrom Karolinom iz Bata, gde su i on i Karolina bili na vrhuncu svoje muzičke karijere, u selo Dačet, nedaleko od kraljevskog dvora. Za Karolinu to je značilo prekretnicu, napuštanje muzike i veliku neizvesnost.

Vilijam je za Karolinu imao velke planove. Dao joj je specijani teleskop kojim je trebalo da pretražuje nebo, tragajući prvenstveno za kometama, ali i drugim nebeskim telima kao što su dvojne zvezde, nebule, klasteri zvezda. Trebalo je nekoliko meseci da se uživi u ulogu pomoćnika astronoma i da počne da uživa u pretragama. Kad su brat i sestra počeli svoju potragu, astronomi su znali samo za stotinak nebula iz Mesijeovog kataloga; kad su završili, taj broj je porastao do 2.500.

Posle ženidbe Karolininog brata 1788. godine, timski rad je prestao i ona je mogla da se više posveti samostalnom radu. Na kraju, pojedinci smatraju ovu damu za samostalnog fantastičnog astronoma, dok drugi misle da je samo bila pomoćnik.

Karolina Heršel preminula je 19. januara 1848. godine.

Izvor: telgraph, svetplus

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Koliko pobeda treba Zvezdi za Top8?

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su u četvrtak uveče Cedevitu sa 94:74 i ostvarili četvrtu pobedu u Top16 fazi Evrolige. Ekipa

Imate 35, živite sa roditeljima, dobijete besplatno letovanje i tako dalje

Ukoliko imate do trideset i pet godina, a još uvek živite sa roditeljima – ne očajavajte. Makar ćete moći na

Belgijanac na biciklu putuje oko sveta i prenosi važnu poruku (VIDEO)

Belgijanac Florijan Gofin novembra prošle godine krenuo je svojom biciklom na put oko sveta. Njegov cilj nije da kao turista

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*