Jagodinski bend Black&White: Muzika je sinonim za ljubav

Jedan od najboljih klupskih bendova Srbije – jagodinski “Black&White” – nastao je 2011. godine kao bend koji svira rock sa primesama pop, fank i alternativnog zvuka. U Jagodini ih najčešće slušamo u Bir hausu, a nastupi im se odlikuju originalnošću, energičnošću i emotivnošću. Kako kažu, muzika je za njih igra u kojoj plešu slobodni, sinonim za ljubav i način života, te sebe van ove sfere umetnosti nikako ne bi mogli da zamisle.

Članovi osnivači grupe “Black&White” su tridesettrogodišnji Saša Ljubisavljević (klavijatura i prateći vokal), dvadesetpetogodišnji Petar Petrović (bas gitara) i četrdesetpetogodišnji Alex Milutinović (gitara i glavni vokal), a u bend 2014. dolazi i dvadesettrogodišnji Milos Ratković (bubnjevi i prateći vokal). Sa bendom je povremeno nastupala Milena Nestorović (27), a u poslednje vreme Julija Lazarević (21). Bend svira puno kavera, ali je takodje snimio jedan album “Na rubu sna” sa engleskom verzijom “After all these years”. Sa tim albumom se predstavio na nezavisnoj sceni u zemlji i u inostranstvu. Najviše nastupaju po klubovima, pa ih je tako publika mogla čuti u Kraljevu, Boru, Užicu, Jagodini, Paraćinu, Beogradu, Petrovcu, Aleksandrovcu, Čačku, Kruševcu, Požarevcu itd., a više puta su nastupali i u Švajcarskoj.

13

U Jagodini ih najčešće slušamo u Beer house-u, a neretko nastupaju i na ovdašnjem Motoskupu, koji se organizuje svake godine, kao i u MZ Pivara na svirkama u organizaciji Motofesta. Žanrovski, bend je u vodama rock muzike sa primesama pop, funk i alternativnog zvuka. Kako kažu, ono što ih razlikuje od drugih je to što je većina bendova tu da “odradi posao” bez emocija, dok oni sviraju muziku koju vole, sa puno emocija i energije, koju prepoznaje i publika.

– Nastupi našeg benda su posebni jer unosimo originalnost u svaki segment muzičkog doživljaja
i sve sviramo na svoj način. Znači, očekuje vas nešto drugačije i sa izborom pesama, kao i u načinu na koji
ih izvodimo. Sve je prilagodjeno našem senzibilitetu. Znači, nastaje jedan novi kvalitet i zato nas stalno
zovu ponovo u klubove gde smo već svirali i smatraju nas jednim od najboljih klupskih bendova Srbije. Veoma nam je bitna ta energija i interakcija sa publikom jer uvek i isključivo sviramo za njih, ne ponavljamo
izandjale fore kao mnogi drugi bendovi. Zato su ljudi po Srbiji, a i šire, prepoznali Black and white kao svojevrsnu mašinu koja melje sve pred sobom i podiže raspoloženje, a i nivo svesti, tako da imamo puno fanova svuda gde sviramo i mnogi dolaze samo zbog nas na neke svirke, što je slučaj i u Jagodini
– kaže Alex Milutinović, koji je inače mnogim Jagodincima poznat kao Aca faca, omiljeni (i najviše kul :)) profesor srpskog jezika i književnosti.

11101073_10204968187381882_8744417647271972537_o

Ovaj bend ima specifične muzičke uzore, na liniji od bluza, jazza preko classic rocka sve do odredjenih
formi metala i progressiva. Kako kažu u bendu, to se čuje i na njihovim nastupima jer podižu nivo mnogih kompozicija zahvaljujući znanjima svih tih formi. Alex voli da unese duh bluza i bluz roka što više kako bi muzika dobila ličniji pečat i smatra da je problem ovih prostora nedovoljna originalnost koja nastaje zbog nedovoljnog znanja baš svih tih formi, pa mnogi muzičari i stvaraoci bukvalno kopiraju uzore. Normalno da je to pogrešno, ali da bi se to prevazišlo potrebno je preći dug put muzičkog sazrevanja, kaže on.

– Što se tiče planova, pokušaćemo da uradimo nesto sa autorskim radom, znači da bolje promovišemo album
koji smo već snimili, da uradimo neki spot, ali i da snimimo nešto novo. Već smo primećeni i na nekim uglednim
američkim sajtovima independent scene, gde smo više puta ulazili u TOP 10 u rock i blues kategorijama (http://ourstage.com/blackandwhite). Takodje smo prisutni na sajtovima gde lagano stičemo fanove iz celog sveta i iz Srbije – na Jutjubu (https://www.youtube.com/user/alexblack07), Fejsbuku (https://www.facebook.com/blackandwhiteserbia/) i Jangu (http://www.jango.com/music/black+and+white). Naš album možete preslusati na Soundcloudu, i to obe verzije, na engleskom i na srpskom jeziku (https://soundcloud.com/blackandwhitebnd, https://soundcloud.com/blackandwhiteband-1)
, ispričao je Alex za portal TV Non stop.

Pitali smo ove momke i kakav je osećaj dok pevaju i sviraju, dok stvaraju muziku.

Petar: “Osećaj je fantastičan jer radite ono što volite, nikad ne bih mogao da se odreknem muzike, ali bih je iskombinovao sa drugim poslom, kao što i trenutno radim!

S njim se slaže i Miloš: “Osećaj je fantazija! Zvuk koji proizvodi svako od nas na svom instrumentu je ono što osećamo, emocija zapravo. Svirka je naš teren, a muzika igra u kojoj plešemo slobodni. Nema granica, energija je ogromna, njome osvajamo svaki klub u kome sviramo. Muzika je sinonim za ljubav, za način života, veoma je specifično doživljavamo i živimo, tako da je to i moj odgovor na pitanje da li bismo se odrekli muzike zarad bilo čega. S druge strane, muzika nije isto što i posao, privređivanje. Ona se ne može poistovetiti ni sa jednim poslom. Ali, ukoliko nam ona kao takva (rock’n’roll) donosi novčanu dobit, naša suština je ispunjena.”

SAMSUNG CAMERA PICTURES

U bendu kažu da je stalno usavršavanje neizostavno. Trude se da vežbaju dva puta nedeljno i da sviraju isto toliko. Normalno, svako mora i samostalno da radi, a tek nakon individualnog rada, koji je unapred precizno dogovoren, nastupaju zajedničke probe na kojima se ozbiljno radi na detaljima.

– Ukoliko nisi samo ljubitelj muzike, pasivni slušalac, već onaj koji stvara, usavršavanje je neophodno.
Ali to usavršavanje ne dolazi od spolja, pritiskom ili “moranjem”, već iznutra. Osećas da možeš, ima šta da izaðe iz tebe, sposoban si za višu kreaciju. Dakle, sam sebe guraš i motivišeš za dalje podvige. Talenat je svakako dar koji nam otvara tu veličanstvenu mogućnost sviranja i stvaranja, ali je on izražen samo onda kada uvidiš da si sposoban da savladaš osnove sviranja. Sposobnost bržeg ili sporijeg napredovanja je deo količine talenta kojeg posedujemo, u manjoj meri, a u najvećoj meri je rezultat vežbanja, odnosno usavršavanja
– kazao nam je Miloš. Slično misli i Petar, koji kaže da uvek postoji prostor da se napreduje i da je muzičarima uvek potrebno usavršavanje. “Slušajuci druge koji su iskusniji, učite od njih. To je veoma bitno!”

Na kraju našeg razgovora otkril su nam i da ih medjusobno vezuje i veoma specifičan, ogroman smisao za humor. Odlično saradjuju, poštuju se, vežbaju, sviraju, ali se i privatno druže, “popiju po koje pivo, dopunjuju čaše jedni drugima” :).

CRNO I BELO O MUZIČKOJ SCENI SRBIJE

Kada je u pitanju muzička scena u Srbiji, Miloš Ratković ističe da je “ono dobro izraženo u mikronima – kvalitetna, inspirativna i pre svega iskrena muzika, u odnosu na ono što je veoma loše – ultra-turbo-folk đubre novih generacija “umetnika, muzičara i pevačica”, što, nažalost, dominira i preplavljuje nas preko masmedija”.

– A ono najgore je to što je nekome veoma stalo do plasiranja tih sranja omladini, dok se s druge strane ne dopušta da prava srž i emocija muzike dopre do mladih, kako bi ih usmerila na ispravan način razmišljanja i življenja. Svrha toga je verovatno razvoj suicidalnih i destruktivnih tendencija kod mladih mozgova, uništavanje i širenje mržnje i zavisti. Ispravite me ako grešim – kaže Miloš.

Njegov kolega iz benda Petar Petrović smatra da je muzička scena u Srbiji veoma bogata, kvalitetna i raznolika, samo što ima veoma malo prostora da se to i dokaže, a najveći problem je nemaština. “Retko ko može da se pohvali da živi samo od toga, to se odražava na nemogućnost da se muzičari posvete samo muzici koliko bi želeli, da ulože u bolju produkciju i izdradu spotova i drugih materijala.”

Alex se slaže sa Milošem jer smatra da je malo dobrog na našoj muzičkoj sceni, ali i sa Perom da potencijal postoji, ali je skriven ispod naslaga aktuelne nekulture. “Takodje, imamo brdo istih i sličnih kopirantskih bendova koji se prodaju za originale, a u stvari su samo blede kopije bendova sa zapada, gde ima stvarno dobrih, ali i mnogo bezidejnih bendova i projekata.”

M.B.J.

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Andrea Jovanovska, mlada jagodinska dizajnerka: Estetika kao deo unutrašnje prirode

Andrea Jovanovska iz Jagodine odmalena je pokazivala talenat za crtanje i interesovanje za estetiku. Sa svojih 25 godina ona ima

Priča o Mariji Aranđelović i arhitekturi: Igra na početku, ozbiljnost na kraju

Ako ste se ikada pitali kako izgleda raditi posao arhitekte, graditi, rekonstruisati i menjati svet oko sebe i posmatrati gradjevine

Mladen Miljković iz Svilajnca: Odmalena zadivljen glumačkom transformacijom

U Svilajncu je nedavno otvoreno Omladinsko-amatersko pozorište. Inicijator ideje o otvaranju ovakvog pozorišta koje je u Svilajncu postojalo u 19.

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*