“Budi brža od kancera” – Jagodinski biciklisti u akciji Ride4Women

“Budi brža od kancera” – Jagodinski biciklisti u akciji Ride4Women

Akcija Budi brža ima za cilj da skrene pažnju na problem raka grlića materice i raka ženskih genitalnih i reprodukitvinih organa uopšte, kao i da podseti na važnost redovnih pregleda, zdravog života i redovne sportske aktivnosti.

Jagodinski biciklisti priključili su se evropskoj akciji „Vožnja za žene“ (Ride4Women – www. Ride4Women.at/en) sa sloganom Budi brža od kancera.

Kako bi skrenuli veću pažnju na ovu činjenicu, grupa vrhunskih lekara onkologa iz Evrope a inače pasioniranih biciklista, su osmislili ovu akciju. Akciju su prihvatili European Society of Gynaecological Oncology (ESGO) i European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups (ENGAGeO).

„Ride 4 Women is a women’s cancer awareness initiative in cooperation with ESGO and ENYGO, which educates about women’s cancer and inspires women for a conscious and healthier lifestyle. The core of this initiative is the annual bicycle tour. You can find the rides 2014 and 2015 on the initiative’s website….“

(http://engage.esgo.org/en/actualite/ride-4-women-awareness-initiative)

Ove godine je međunarodni tim Ride4Women vozio do Istanbula, preko Srbije i Beograda. Udruženje za kolposkopiju i cervikalnu patologiju Srbije na čelu sa Prof. Dr Vesnom Kesić je pokrenulo inicijativu, a organizaciji su se pridružili i Merkur osiguranje, biciklistički savezi i udruženja biciklista iz Srbije. Akciju podržavaju Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut sa Kancelarijom za skrining koji su, kao i Udruženje za ginekološku onkologiju Srbije dali veliki doprinos celoj organizaciji. Tokom celog puta, dugog oko 1.900 kilometara, na određenim etapama sui m se priključivali i članovi lokalnih biciklističkih udruženja i klubova.

Pored ove medjunarodne akcije, svaka zemlja organizuje svoje lokalne akcije po ugledu na Evropsku. U Srbiji je udruženje Jagodinski biciklisti realizator ove akcije.

Na putu dugom 600 kilometara, u toku 8 dana, od 2.juna do 01. Jula 2016. karavan će obići 10 gradova, proći kroz više od 90 naseljenih mesta i posetiti važne kulturno istorijske znamenitosti.

Najinteresantnij i najvažniji deo je da tim sačinjava četrnaest biciklista rekreativaca (profesora, lekara, inzenjera, preduzetnika, vojnih lica…) od kojih najmladji ima 41 godinu, a najstariji 62 godine. Niko nije profesionalni biciklista niti se ikada bavio profeisonalno biciklizmom. Mi smo grupa ozbiljnih ljudi čiji je motiv jedna izuzetno važna humanitarna aktivnost i ozbiljna poruka koju želimo da prenesemo.

FB strana sa vestima o akciji:  https://www.facebook.com/groups/576416469136610/

Od 24.juna do 01.juna – Etape po danima

Petak 24. jun

Jagodina – Lapovo – Svilajac – Požarevac10173745_1257187950973249_4734992994026236198_n

Subota 25. jun

Požarevac – Viminacijum – Ram – Srebrno jezero – Veliko gradište – Vinci

Nedelja 26. jun

Vinci – Golubac – Golubački grad – Lepenski vir – Donji Milanovac

Ponedeljak 27. jun

Donji Milanovac – Tekija –HE Djerdap – Kladovo

Utorak 28. jun

Kladovo – Korobovo – Stara Brza Palanka – HE Djerdap 2 – Negotin

Sreda 29. jun

Negotin – Zaječar

Četvrtak 30. jun

Zaječar – Gamzigrad – Boljevac

Petak 1. jul

Boljevac – Paraćin – Ćuprija – Jagodina

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Dragan Velikić dobitnik 62. NIN-ove nagrade

Ovogodišnja književna nagrada NIN-a pripala je Draganu Velikiću za delo “Islednik” u izdanju Lagune. Odluku je doneo žiri u sastavu

SuanPanijada – U dvorištu Instituta Andreja

SuanPanijada – U dvorištu Instituta Andreja Nedelja 28. Maj, od 12:00 do 18:00 Kreativne radionice, igre za jačanje koncentracije, računanje

Šta ćemo gledati narednih dana u jagodinskom bioskopu?

50 NIJANSI CRNE (13.02-17.02.2016. od 20:00 časova) Ako ste se primili na Kristijana Greja, čekajte tek da vidite Kristijana Bleka!

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*