Jovana Milovanović: Život u kreativnom univerzumu

Ukoliko poznajete Jovanu Milovanović (27) iz Jagodine, onda sigurno već znate da će vas ona svakog dana iznenaditi nekom svojom novom zanimljivom rukotvorinom. Slikanjem, vajanjem, iscrtavanjem, kreiranjem, fotografisanjem, dekorisanjem prostora, Jovana će zadovoljiti svoju potrebu za kreativnim stvaralaštvom, a vas će možda podstaknuti da se i sami upustite u “do-it-yourself” svet, koliko god da ste za njega vični. Ukoliko je ne poznajete, mi vam sa zadovoljstvom predstavljamo Jokin kreativni univerzum i njegove zanimljive produkte!

Još kao trogodišnjoj devojčici, Jovani je majka dala četkicu i boje u ruke. Te crteže ona i danas čuva jer simbolizuju prve pokazatelje njene sklonosti ka likovnoj umetnosti. Tokom osnovne škole, njeni radovi slati su na razne likovne konkurse, gde su često osvajali prve nagrade. Međutim, Jovana ne nastavlja svoj umetnički put na očekivani način – kao srednju školu ona bira ekonomsku, a potom upisuje i završava Višu poslovnu školu u Beogradu.

– Moram da kažem da mi je tokom srednje škole mnogo falilo što kao predmet nisam imala likovnu kulturu. Crtala sam samo za svoju dušu i stalno me je proganjala potreba da radim nešto kreativno. Onda sam poželela da sebi napravim jedne minđušice kakve nigde nisam mogla da kupim, pošto volim pse, htela sam da to budu šapice. U tome sam i uspela, to se drugima svidelo i počeli su da mi traže da i za njih napravim tako nešto šašavo, blesavo, drugačije – priča Jovana o tome kako je počela da se bavi izradom nakita od polimerne gline.

0e3182b6-5145-4926-a56c-553a3045c930

Ova vrsta nakita pravi se, objašnjava Jovana, tako što se vajanjem oblikuje željeni oblik, zatim se to peče u rerni, a onda sledi bojenje i iscrtavanje akrilnim bojama. Ona kaže da izrada ovako sitnih stvari na nju deluje opuštajuće, i dok je u procesu rada ona voli da glasno pusti muziku (najčešće Vaya con dios i Manu Chao) i “izgubi se u nekom svom svetu”. Tako su nastale mindjuše, lančići i prstenčići u obliku sovica, pingvina, ljutih ptica (angry birds), meda, zvezdica, srca, očiju, ušiju, usana, čarapa, čizmica… Da skratimo – u obliku svega što možete da zamislite.

c1d3ebe7-af69-4a04-9f35-3079d3770b7e

– Često imam neke zanimljive porudžbine. Jedna devojka iz Niša tražila mi je da joj napravim minđuše kao policijske značke, pošto joj je dečko bio policajac. Izazovno je bilo i napraviti fejk mindjuše koje izgledaju kao da prolaze kroz uvo iako su veće debljine od standardnih mindjuša, a radila sam ih u obliku čarobnog štapića, olovke, oka sa živcem, mačke, čak su mi i muškarci to naručivali – kaže Jovana.

7bf618a0-0fbb-417f-aad1-5a93d366e7b1

Njen nakit bio je izložen u “Bevani” u Jagodini, u prostorijama “Udruženja kreativaca”, u niškoj Galeriji unikatnih radova, a posećivala je i razne manifestacije i prodavala ih preko svoje fejsbuk strane “Jokin unikatni nakit” devojkama iz Jagodine, ali i iz cele Srbije i regiona.

a28d3b91-97e2-4f4c-85c5-0437352eea13

Osim nakita, Jovana je svoju ponudu proširila magnetima za frižider, pločicama za vrata, obeleživačima za knjige. – Materijal je isti – polimerna glina, a princip izrade malo drugačiji – masu razvuče da bude ravna, skalpelom pravi oblike, peče i onda crta ono što zatražite.

7ca6661b-9b02-4f94-93cb-82610fbf7bd0

Iz potrebe da fotografiše sve što napravi, u njoj se javila ljubav i prema fotografiji. Promenila je više foto-aparata, a sada poseduje onaj profesionalni. Na njenim fotografijama najčešće su psi, koje obožava, ali i priroda, zanimljivi detalji i ljudi. Pobedila je 2014. godine na Ideinom foto-konkursu i osvojila put u Sloveniju, a u januaru ove godine i na konkursu Večernjih novosti pod nazivom “Kako ste ukrasili svoju kuću”. Na ovoj fotografiji je, naravno, njen pas, ali i novogodišnja jelka koju je Jovana napravila od listova raznih magazina.

Takmičenje 1

– Najdraža nagrada mi je, ipak, ikona Isusa Hrista koju sam dobila od našeg vladike Jovana na takmičenju za najlepše uskršnje jaje dok sam još bila u osnovnoj školi. Inače, obožavam Uskrs i kao praznik, ali i zbog toga što svake godine ukrašavam drvena jaja oslikavajući razne motive, jednom sam čak nacrtala Knin na jajetu, to je bio poklon – ispričala nam je Jovana, dodavši da se odskora vratila i svojoj primarnoj ljubavi – slikanju.

0bc1bcb0-1b20-4407-8804-42f21c9dd8da

Belog andjela naslikala za rodjendanski poklon

Belog andjela naslikala za rodjendanski poklon

Posle svega što smo ispričali, možete samo da zamislite kako izgleda soba ove mlade Jagodinke – ona je pravi jedan mali kreativni univerzum prepun njenih radova, fotografija, DIY projekata, a tu su mesta našli i mnogi detalji koji kazuju o njenim pasijama. Jovana kaže da od prodaje radova ne može da se živi (makar ne u Srbiji), ali da će sigurno, i kada bude našla posao kao ekonomista, negovati svoje hobije.

– Svi treba da odvojimo makar deo dana za ono što volimo i u čemu uživamo. Nije važno da li je neko umetnik i stvaralac, on može i samo da pokupi neku ideju sa interneta i da nečime što može napraviti svojim rukama ulepša svoju svakodnevicu i život. Volela bih kada bi svi našli zadovoljstvo u tako nekim sitnim stvarima, jer mislim da je to recept za pozitivan pogled na življenje – poručila je Jovana na kraju razgovora za portal NON STOP.


Milica Biorac Jovanović


Related Articles

Ako ste Jagodinac, on je sigurno bar jednom protrčao pored vas: Đorđe Hadži Vučković

Đorđe Hadži Vučković (30), mladi svestrani sportista, srednju školu završio je u Jagodini, studirao je u Nišu i tamo diplomirao

Jagodinska body art umetnica Ana Radulović sve traženija u spotovima i projektima

Bodi art umetnicu Anu Radulović (21) odmalena zanima transformacija ljudskog tela uz pomoć šminke. Pre oko tri godine počela je

Putevi Ane Petrović do operske scene i profesorske katedre

Ana Petrović (32) iz Jagodine je operska pevačica i profesorka engleskog jezika. Ani Petrović nikada nije bilo dovoljno da ide

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*