Kako je nastao jagodinski rep

O počecima jagodinske rep scene saznali smo od Nenada Milisavljevića, jagodinskog repera poznatijeg kao NND, koji se ovom vrstom muzike bavi od 2004. godine.

NND

NND

Evo šta smo čuli od njega.

Prva grupacija za koju sam čuo bila je grupacija “Mehanizam”, koja je zvanično oformljena 2003. godine, ali je postojala i ranije. Članovi ove grupacije su Cobra – Branislav Sekulić, Koperfild – Dragan Soković, Loco – Dalibor Marković i Mare – Marko Stanojlović. Kako NND kaže, prva jagodinska rep pesma, ukoliko se ne vara, jeste upravo numera ove grupacije – “035” – kao pozivni broj za Jagodinu.

Ova numera je bila hit tog vremena, vrtela se po gradu, a najviše u školskom dvorištu OŠ „Goran Ostojić”, mesto gde su blejali svi MC-ijevi, kao i slušaoci repa.

Pored pesme “035” nastale si i ostale rep himne tog vremena kao sto su: Koperfild – “Tu sam ja”, Mehanizam – “Zavrti život” (ova numera je imala verziju u punom sastavu, a kasnije verziju bez Cobre, s obzirom na to da se grupacija svojevremeno umanjila iz nepoznatih razloga).

Spot za pesmu “Zavrti život” snimljen je 2004. godine u OŠ “Boško Đuričić”, ali je svetlost dana ugledao tek 2012. godine na inicijativu Lenyone-a, koji je spot i spojio kako se ne bi zaboravili neki počeci jagodinskog repa bez obzira na kvalitet snimka.

Iako ne u punom sastavu, grupacija „Mehanizam“ pridružuje se reperima iz Niša i Paraćina i prave grupaciju poznatiju kao “5. stepen” (Mehanizam, Jan Zoo, Solow, Dexter).

Druga, ali dosta mlađa ekipa koja je uporedo radila 2003/2004. godine je grupacija poznatija pod nazivom „Xzample“. Članovi ove grupacije su Didi – Slobodan Mijajlović, Šaka – Marko Đurđević, Plavac – Boban Vasić i Shadow – Miloš Lazarević (ili Silent). Didi kao bitmejker i MC, Šaka MC, Plavac MC i Shadow MC, kasnije i bitmejker ne u samoj grupaciji, već van nje.

Prva numera grupacije Xzample bila je “Vuči napred, Srbine”, snimljena u vreme kada je Xzample bio u punom sastavu. Instrumental je radio Cobra, a numera je snimljena kod Plavca na gajbi uz nekuvane hladne viršle kao užina, jer je snimanje trajalo više sati iz prostog razloga jer smo bili mladi ljudi, neuki, produkcija nepoznato tlo, a želja za radom velika, pa je traka snimana iz jednog tejka nekoliko puta dok se ne poklopi da svi odrepuju perfektno, priča NND.

Xzample

Sledeća numera grupacije “Xzample” bila je “Iz prve ruke” u saradnji sa Kumovima (Muks-Cobra i Đidi). Ova numera pojasnila je neke stvari, što skilom koji su pojedini mc-ijevi izbacali na toj numeri, što produkcijski. Na bitu Cobra, a sama pesma je snimljena u dva studija, što za Cobru nije bio nikakav problem da spoji to u isti zvuk.

Takođe, solo igrač u to vreme bio je Marconi – Marko Vasić. Na Cobrinim bitovima je imao studijske snimke odličnog kvaliteta, odličan MC koji je umeo da izbaci emociju i dočara je drugima.

Ovo su bili počeci i prvaci jagodinske rep scene, kako je ispričao NND. Nakon toga, od 2005. godine pojavljuju se neki novi reperi. O daljem razvoju jagodinske rep scene pratite portal TV Non Stop, pišemo uskoro!

Jelena Pranić

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Kralj jagodinskih zabava: Dragan Jeremić, jagodinski Džej

„Dovoljno mi je što me prepoznaju na ulici u Jagodini. Volim ljude i kad ih uveseljavam, puno mi je srce“,

Duhovno ispred materijalnog bogatstva: “Čičak” žene čuvaju tradiciju

Iako živimo u vremenu ekspanzije moderne tehnologije, još uvek ima ljudi koji imaju želju za očuvanjem srpske tradicije. Udruženje starih

U poseti radnji legendarnog Ratka sodadžije: Klaker osvežava sve generacije!

Retko koji Jagodinac nije čuo za legendarnog Ratka Miloševića, čuvenog sodadžiju iz Jagodine. Njegova radnja će sledeće godine proslaviti 70.

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*