Kustendorf: Zlatno jaje za madjarski film “Vartburg”

Nagrada „Zlatno jaje“ 9. Međunarodnog filmskog i muzičkog programa „Kustendorf“ dodeljena je večeras mađarskom reditelju Davidu Borbašu za film „Vartburg“.

rebrno jaje“ pripalo je Baselu Halilu za film „Zdravo Marija“ (Palestina/Francuska/Nemačka), a Bronzano jaje“ Mariji Guskovoj za ostvarenje „Erkinov povratak“ (Rusija).

Specijalnu nagradu žiri je dodelio filmu „Grad“ u režiji Maše Šarović (Srbija).

U konkurenciji je bilo 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, a odluku je doneo žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi, srpska kniževnica, filozof i teoretičar medija Divna Vuksanović i filmski producent iz Rima Flaminjo Zadra.

Abdi je ceštitala svim autorima na strasti, hrabrosti i posvećenosti da snime svoje filmove i obogate sve nas.

Direktorka fotografije Dijan Baratje (Francuska) i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš dodelili su nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju Eriku Mizrahiju za film „Zdravo Marija“ u režji Basila Halila.

Baratje je rekla da žiri nije imao lak posao prilikom odabira dobitnika nagrade koja nosi ime jednog od najboljih direktora fotografije u istoriji i dodala da su prilikom odlučivanja tragali za onim čiji je rad u najboljoj simbiozi sa filmom.

Zatvarajući festival, njegov osnivač, reditelj Emir Kusturica citirao je ministra Ivana Tasovca koji je rekao da festivale treba da zatvaraju političari, a ne umetnici.

Kusturica je naglasio da je ohrabrujuće što se deveti put festival održava na mestu koje je zapravo „nedođija“.

Jedan prostor između zemalja i gradova, ni na nebu ni na zemlji, prvo je postao turistička destinacija, a onda je, zahvaljujući pomoći države i sada Gasprom Njefta, festival dostigao tačku, da će ga teško biti izbrisati sa kulturne mape“, rekao je Kusturica i pozvao sve na jubilarno 10. izdanje manifestacije koje će biti održano u isto vreme sledeće godine.

U umetničkom programu Akademsko kulturno-umetničko društvo „Svetozar Marković“ iz Kragujevca izvelo je narodne igre iz Šumadije i sa Homolja, a zatvaranju festivala prisustvovao je i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Ccepurin.

Od 22. januara na „Kustendorfu“ su, pored kratkih filmova mladih autora, i ostvarenja „Priča nad pričama“ Matea Garonea, „Dipan“ Žaka Odijara – prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, „Blago“ Kornelijua Porumbojua (nagrada “Izvestan talenat” u okviru kanskog programa “Izvestan pogled”) i „Blanka“ – debitanski celovečernji film pobednika “Kustendrofa” 2009. Kokija Haseija, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.

Odijar, Garone, Porumboju bili su gosti festivala i održali radionice za studente i mlade autore.

Sa studentima su razgovarali i glumica Melani Loran, nakon projekcije filma „Sutra“, kao i producenti Matijas Mosteirin i Nikola Đulijano nakon ostvarenja „Klan“ Pabla Trapera i „Mladost“ Paola Sorentina.

“Retrospektiva velikana” bila je posvećena Odijaru, nemačkom producentu Karlu Baumgartneru (1949-2014) i češkom režiseru Františeku Vlačilu (1924-1999).

Novi program “Dekolonizovanje filma“, koji je najviše privukao pažnju studenata i mladih autora, predstavio je dokumentarne filmove: “O nasilju” Jorana Huga Olsona, “Kapetan Tomas Sankara” Kristofa Kupelina i “Nemačka mladost” Žana Gabrijela Perioa, kao i igrani film “Planine mogu da odu” Đije Žangkea.

Posetioce festivala u večernjim časovima zabavljali su “Partibrejkers”, “Kolja i Grobovlasnici”, jermenska rege i ska atrakcija “Reincarnation”, moldavski trubač Adam Stinga, Orkestar Dejana Lazarevića.

Izvor: b92

admin

admin

TV Non Stop


Tags assigned to this article:
kustendorfdrvengradkusturicazlatno jaje

Related Articles

Sve je spremno za 16. Noć muzeja

“Noć muzeja” će sutra od 16 časova do ponoći, dočekati hiljade posetilaca širom zemlje. Više od 40 gradova širom Srbije

Bouvi spremio pesme koje će biti objavljene posle njegove smrti

Bouvi je neposredno pred smrt napravio spisak pesama koje će biti objavljivane nakon njegove smrti Jedna od najvećih želja pokojnog

Humanitarni festival 035 FEST 22. aprila u Jagodini

035FEST je humanitarni muzički festival koji se održava u Jagodini i do sada je odrađeno 9. klupskih svirki, uspešnih humanitarnih

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*