Lekcija iz istorije u prirodi: ruta Jagodina – manastir Manasija

Prošle nedelje je ruta bila predlog za izlet, a ove nedelje je lekcija u prirodi iz istorije. Ove nedelje, predstavljamo rutu Jagodina – manastir Manasija.

manasijka

Zašto baš toliko daleko od Jagodine? Zato što vredi videti ovo monumentalno zdanje sa početka 15. veka čija je vrednost i istorija toliko važna da se ovaj manastir 2010. godine našao na listi UNESCO svetske baštine, rame uz rame sa Ajfelovim tornjem u Parizu, Sikstinskom kapelom u Vatinaku i Sagarada Familiom u Barseloni.

Manastir se nalazi nadomak Despotovca i smešten na lepom uzišenju prepunom zelenila. Nalazi se na samo 36 km do centra Jagodine što i nije mnogo ako se uzme u obzir da dan postaje sve duži i temperature su konstantno iznad 20.

mana

Put kojim se ide je lep jer postoje par uzvišenja sa kojih se, ukoliko je vedro, mogu videti Jagodina i Ćuprija. Ako si boemskog duha i mrzi te da ideš baš do manastira, na putu između Ćuprije i Despotovca se nalazi kafana/ restoran „Centar sveta“, ime nećemo da komentarišemo, ali kao i prošlog puta, preporučujemo da se svrati. 😉

Put je kombinacija uspona i spusta što nekome može biti napor, a nekome razbijanje monotonije, ali iskreno, vredi proći ga. Ako se odlučiš za ovaj poduhvat, treba da znaš da ćeš posetit istorijsko – kulturni centar centralne Srbije jer se tokom godine održavaju i viteške borbe, postoji obilzak manastira i poseta mesta na kom je bila Resavsko – prepisivačka škola i u to vreme jedini obrazovni sistem u srednjevekovnoj Srbiji.

Ono što tebi ostavljamo je da čujemo iskustva sa ovog sportsko – kulturnog puta i naravno par slika u komentarima na našoj Facebook stranici. Svako dobro i srećan put!

Vladimir Stojanović

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Iz(a) ugla: Dobri dusi

Piše: Emina Ignjatović „Osjećaš da se život događa negdje drugdje baš petkom navečer i da ti stalno fali još malo

Pokreni se: Saveti za pobedu nad mrzovoljom

Budimo realni, svaka voznja bicikla je zabavna, ali dođu oni trenuci kad ti se ne izlazi napolje, kada si na

Nepoznati počinilac i njegov “ledeni podvig”

Ne pokusavati ukoliko niste momak iz videa 󾌰 Nepoznati pocinilac se hrabro popeo na klizavu ogradu mosta na Belici 󾌯󾌯󾌯…

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*