Majstor za animaciju i ilustraciju: mladi jagodinski likovni umetnik Mikelle

Miodrag Jovanović Mikelle (24) je mladi likovni umetnik iz Jagodine, kome je u osnovnoj školi “Goran Ostojić” likovno predavao otac, akademski slikar Dobrica Jovanović, od koga je i nasledio talenat. Srednju umetničku školu završio je u Nišu sa par Jagodinaca, a nakon toga upisuje animaciju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, koju uspešno završava, a potom na istom fakultetu 2015. godine i masterira na modulu Grafika i knjiga – ilustracija.

cff02532461147.5683fe46b299d

Talenat si pokazao od rođenja, slikao si i crtao po zidovima, vratima, sveskama, papirima, vajao u blatu, šta te je od toga najviše privlačilo?

Miodrag: Mislim da mi je najviše od svega bilo drago crtanje po sveskama, na zadnjim stranama tokom časova… Iz razloga što je bilo najspontanije, “radovi” su tada znali da budu zanimljiviji, mada spontanost tokom godina nije više imala nikakav uticaj na moj rad. Pored toga sam dosta vajao u plastelinu, a kasnije i glini, mada tu naviku nisam održao do danas.

bf839b32461147.5683fe46a7501

Da li ti je smetalo to što ti je otac predavao u osnovnoj školi? Drugari su od tebe tražili da im crtaš radove kako ne bi dobili lošu ocenu iz likovnog. Te radove je tvoj otac ocenjivao, koliko si bio vešt da sakriješ svoj stil/način crtajna od oca, s ciljem da pomogneš drugarima?

Miodrag: Nije mi smetalo, voleo sam te časove, većina drugara i drugarica su mislili da će imati bolje ocene ako im ja radim radove, pa su ih prepuštali meni. Ja sam se vešto krio dok sam ih radio, često sam ih završavao van kuće, trudio se da jednu običnu temu kao što je pejzaž uradim na deset različitih načina, što je tada bilo dosadno, ali mi je kasnije to mnogo poslužilo. Mislim da sam bio vešt u tome, a možda je i otac sve prećutao.

Svoj stil izgradio si u srednjoj školi, ko je uticao na to, otac, profesori, video igrice, crtani i igrani filmovi ili nešto drugo?

Miodrag: Stil sam izgradio na kraju srednje škole, ako se to tako može reći, u periodu kada smo već imali ozbiljnije predmete iz grafičkog dizajna, plakata i drugih predmeta. Tada su nam profesori pokazivali radove domaćih i stranih umetnika, dizajnera i ilustratora, koji su jako uticali na nas. Na moj rad uticaj su imale razne stvari, najviše ilustratori iz Srbije i par stranih. Svako ko se bavi umetnošću ima svoj lični pečat, na koji on malo može svesno da utiče, najbitnije je da ga sam neguje i unapređuje. Svako od nas ima uzore, i svi crpimo inspiraciju iz već postojećih stilova, ali uvek postoji ta doza ličnog koja je neizbežna ma koliko se mi trudili da je menjamo.

43e39332461147.5683fe46abc3d


Kako je Akademija uticala na tvoj stil, da li si za vreme studija izgradio novi ili usavršio postojeći stil?

Miodrag: Može se reći da sam tokom Akademije radio na unapređivanju svog već postojećeg stila. Imao sam periode stagniranja i napretka. Bilo je profesora koji su nam ukazivali na mogućnosti i onih koji su nas ograničavali. To je sve sastavni deo izgradnje stila i napretka, većina umetnika nađe svoj način rada tek nakon studija.

Odakle crpiš inspiraciju?

Miodrag: Pratim razne filmove, serije i igrice, pratim rad kompanije Blizzard, čije ilustratore jako cenim, igre kao što su WarCraft, Diablo i mnoge druge… Kada je reč o filmu, tu nema izuzetka, svaki može da bude inspiracija na neki svoj način, volim režisere kao što su Stenli Kjubrik i Frenk Darabont, fotografija i kadrovi u njihovim filmovima igraju važnu ulogu, ujedno su i jako inspirativni za strip, koncept art i ilustraciju. Jako mi je izazovno da ilustrujem na osnovu teksta ili priče, tada sve kreće od nule.

Opiši nam svoj stil u tri reči.

Miodrag: Sistematično, bajkovito, tradicionalno.

Da li se baviš animacijom ili si se opredelio za ilustraciju, s obzirom na to da si master završio za ilustraciju?

Miodrag: Opredelio sam se za ilustraciju tokom poslednjih godina akademije jer mi je taj način rada bio draži, mada su to dve veoma slične profesije, animacija je ilustracija u pokretu (u većini slučajeva), a ilustracija može biti i slikarsko delo.

3aa0af32461147.5683fe46afc1a

Na koji način te je privukla ilustracija?

Miodrag: Ne mogu reći da je u pitanju bio neki određeni trenutak ili faktor, jednostavno sam tokom godina shvatio da mi ona najviše prija, kada bolje sagledam situaciju, sve što sam radio tokom školovanja može se reći da je ilutracija, ona pruža veliku slobodu u izražavanju, može se raditi na razne načine i u različitim tehnikama, zbog čega mi je jako draga.

Radio si ilustraciju za Politikin zabavnik, kako je došlo do toga, da li je to bilo presudno da odlučiš njome da se baviš?

Miodrag: Ilustracija za Politikin zabavnik nam je bila zadatak na fakultetu, zadatak oko koga sam se potrudio kao i za mnoge druge, nije imala nikakav presudan uticaj na moje opredeljenje, ali je svakako bilo lepo iskustvo, i razlog više da nastavim sa ilustrovanjem.

zabavnik

Ko ti je uzor?

Miodrag: Alen Li, engleski ilustrator i koncept artist.

Tvoji omiljeni umetnici?

Miodrag: Alen Li, Džon Hju i Žan Žiro Mebijus.

Više Miodragovih radova možete pogledati na njegovom profilu na Behance-u.


Jelena Pranić

admin

admin

TV Non StopRelated Articles

Putevi Ane Petrović do operske scene i profesorske katedre

Ana Petrović (32) iz Jagodine je operska pevačica i profesorka engleskog jezika. Ani Petrović nikada nije bilo dovoljno da ide

Jagodinac koji ujedinjuje mlade Srbe, Hrvate i Bosance: “Mržnja nam je nametnuta!”

Nemanja Cvetković (21) iz Jagodine osnovao je udruženje “Balkanac” sa ciljem da se povežu mladi ljudi iz stare Jugoslavije –

Andrea Jovanovska, mlada jagodinska dizajnerka: Estetika kao deo unutrašnje prirode

Andrea Jovanovska iz Jagodine odmalena je pokazivala talenat za crtanje i interesovanje za estetiku. Sa svojih 25 godina ona ima

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*