Mi smo ono što jedemo: Namirnice koje izazivaju umor i anksioznost

Svi smo se bar jednom našli u situaciji u kojoj negativne emocije nastojimo “izlečiti” hranom, pa posežemo za nezdravim namirnicama poput slatkiša ili grickalica za koje nam se čini da nam pomognu na prvu, no zapravo samo još više pogoršaju stanje.

Nezdrava hrana puna šećera, nezdravih masnoća i soli nam na trenutak pomogne da se osećamo dobro i predstavlja svojevrsnu utehu, no ona itekako može negativno uticati na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Jedno američko istraživanje sprovedeno 2015. godine, a objavljeno u publikaciji American Journal of Clinical Nutrition, pokazalo je kako 18 posto američke populacije pati od anksioznog poremećaja, dok oko sedam posto stanovništva starijeg od 18 godina ima dijagnozu kliničke depresije.

Ne morate imati dijagnozu da biste znali kako vam neka hrana ne odgovara i kako se vašem telu ne sviđa – osetićete to sami putem simptoma koje vam vaše telo bude slalo.

James E. Gangwisch, profesor psihijatrije na Columbia univerzitetu navodi kako hrana sa višim glikemijskim indeksom, kao i ona puna ugljenih hidrata podiže šećer u krvi, te dovodi do depresivnih raspoloženja.

“Kad sam bio dete, bio sam zavisnik od slatkiša. Primetio sam da se, ukoliko jedem mnogo šećera, sledeći dan se obavezno osećam loše”, kaže dr. Gangwisch, koji je svoj život posvetio istraživanju uticaja hrane na zdravlje.

Ukoliko se generalno hranite nezdravo, onda je vaše telo manje osetljivo na različite namirnice i nije u stanju poslati vam jasnu poruku kroz simptome poput razdražljivosti, umora, nesanice, depresije i sl, a neka je hrana “dizajnirana” tako da bude instant rešenje koje vam podiže nivo šećera u krvi, nakon određenog vremena ostavljajući vas praznim, umornim i depresivnim.

Neke od namirnica koje nas čine depresivnim su: šećer, veštački zaslađivači, alkohol, hidrogenizovane masti, brza hrana, trans masti, hrana puna soli i kofein. Namirnice koje pak mogu pogoršati simptome anksioznosti su: pšenične mekinje, tofu, kafa, hleb i peciva od celog zrna žitarica, hrana iz konzerve, sok od jabuke, crno vino.

Ove namirnice povećavaju upalne procese u telu, te mogu dovesti do kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, dok se dugotrajna prehrana bazirana na ovim namirnicama povezuje sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom, kognitivnim deficitima, problemima sa koncentracijom, memorijom itd.

Izvor: klix

admin

admin

TV Non StopRelated Articles

Kasna večera loša za mozak

Osim za srce i pritisak, konzumiranje hrane oko ponoći šteti i mozgu. Preciznije, negativno utiče na hipokampus Da nije dobro

Fejsbuk uskoro “emocionalno inteligentniji”

Korisnici Fejsbuka širom sveta sada će imati znatno više opcija na raspolaganju od prostog lajka kada požele da odreaguju na

Ovako nedostatak sna utiče na vaše telo

Da li se sećate kada ste se poslednji put pošteno naspavali? Ako je odgovor negativan, niste jedini, ali vreme je

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*