Mladen Miljković iz Svilajnca: Odmalena zadivljen glumačkom transformacijom

U Svilajncu je nedavno otvoreno Omladinsko-amatersko pozorište. Inicijator ideje o otvaranju ovakvog pozorišta koje je u Svilajncu postojalo u 19. veku je diplomirani glumac Mladen Miljković. Nedavno smo posetili Mladena u Kancelariji za mlade u Svilajncu, gde sa glumcima priprema sve za novu predstavu „Povratak u Oz“, čija se premijera očekuje u aprilu. Ukrali smo mu malo vremena, a on nam je otkrio kako je i zašto postao diplomirani glumac, kakva iskustva nosi sa raziličitih susreta sa kamerom, popričali smo čak i o Omladinskom pozorištu.

Mladen M.Mladen je rođen u Kušiljevu kod Svilajnca, ali kaže da je glumom voleo da se bavi još od detinjstva, a objašnjava i zašto.

Ljubav prema glumi rodila se još u vrtiću, samo što nisam znao šta je to već sam se zabavljao. U osnovnoj školi bio sam deo dramske sekcije, a u srednjoj postajem i član dramskog studija. Uvek sam se divio glumcima na sceni i na njihovoj moći transformacije. Sećam se da sam kao dete krišom pravio i oblačio kostime i zamišljao da sam čarobnjak, princ, itd. Od takve ljubavi prema glumi i takvog nestašnog dečaka odlučio sam da upišem Fakultet umetnosti u Prištini sa sedištem u Zvečanu u klasi Dejana Cicmilovića, priča on.

IZNENADJEN ULOGOM U SIRIJSKOJ REKLAMI

Međutim, upisati glumu, objašnjava Mladen, nije bilo lako, veoma je bio važan kontakt sa profesionalnim glumcima. Njemu je da spremi prijemni ispit pomogla glumica Jasminka Hodžić iz Niša. Mladen je diplomirao 2013. godine u Narodnom pozorištu na maloj sceni „Raša Plaović“ u komadu Nikolaja Koljade „Bečka stolica“. Iako je završio fakultet ostalo je mnogo uspomena na predstave, a nisu izostale ni anegdote.

-„San letnje noći“ Vilijema Šekspira je naša ispitna predstava na trećoj godini u režiji profesora Dejana Cicmilovića i asistenta Nemanje Savkovića. Igrao sam Egeja i Vratila. Sa njom smo bili na „Sterijinom pozorju“ u Novom Sadu, Višegradu, a na „Urban festu“ 2012. godine u Nišu osvojili smo i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje. Svako je stao iza svog lika u predstavi, nadam se da nismo razočarali profesora. Po meni je to jedna odlična predstava jer nas je povezala i zbližila, kaže Mladen.

Zatim je došao i prvi kratkometražni film u kome je Mladen igrao glavnu ulogu.

Mladen na snimanju sirijske reklame

Mladen na snimanju sirijske reklame

-„Preobraženje“ je studentski kratkometražni film Radiše Cvetkovića koji govori o urbanoj priči, o paru koji se sreće i gubi u lavirintu svog specifičnog odnosa, satkanog od uzajamnosti i otuđenosti. Lep je osećaj kada igrate sa svojom koleginicom iz klase Natašom Stanković, dodaje Mladen.

U seriju „Zvezdara“ Dragoslava Lazića, Mladen je ušao kao lik simpatičnog i duhovitog konobara koji ima nekoliko komičnih situacija sa glumačkim velikanima Aljošom Vučkovićem i Vesnom Čipčić. Za saradnju sa Lazićem Mladen ima samo pohvalne reči.

-Pojavljujem se u dve epizode, kao zanimljivi i duhoviti konobar Radiša. Nisam imao mnogo vremena za pripremu. Sve se odigralo jako brzo, u minut do dvanaest. Naučio sam tekst i bio spreman za snimanje. Velika mi je čast što sam radio sa Dragoslavom Lazićem, on je divan čovek, srdačan gospodin i veliki profesionalac,
priča Mladen o ovom iskustvu.

Nakon serije stigla je i strana ponuda za reklamu, Mladen je i tu ostao na visini glumačkog zadatka, mada, priznaje bio je veoma zatečen pozivom.

– Dobio sam poziv od agencije da igram glavnu ulogu u sirijskoj reklami. Prvo sam bio u šoku, jer nisam ni slutio sa čim se susrećem. Sa kvalitetnom organizacijom, produkcijom sa stručnim ljudima koji su svakodnevno u tom svetu. Zadovoljan sam jer su su brinuli o meni na svakom koraku, zatim lepo je kada o vama brinu šminkeri, kostimografi, pa i sam producent i reditelj. Na trenutak sam osetio da nisam u našoj zemlji već u jednom velikom filmskom gradu, gde su sa svih strana kablovi, kamere, užurbani kamermani, ushićeni organizatori, kažem samo na trenutak. Snimali smo na nekoliko lokacija u Beogradu, a glavna baza je bila u Rakovici na Kamenolomu. Pored njihove produkcije, moram da istaknem da su i organizatori iz Srbije bili veoma vredni i predani poslu, kaže on.

Sirijska reklama - Mladen (1)

Koliko nauka može biti zanimljiva deci Mladen pokazuje kroz predstavu Prirodnjačkog centra iz Svilajnca „Sofijina i Maksina labaratorija“ Predraga Stojmenovića.

– Veoma lepo iskustvo. Predstavu smo igrali na Trgu bajki, koji se nalazio kod UK Vuk u Beogradu, i nju smo igrali mesec dana od 15. decembra 2015. do 15. januara 2016. U predstavi smo prikazali život Sofije i Makse. Sofija i Maksa su dvoje tinejdžera sa različitim interesovanjima, ali su uprkos svim razlikama veoma dobri prijatelji. Sofija je druželjubiva, razigrana, ali joj škola i ne ide baš od ruke. Tu joj u pomoć priskače Maksa, koji je prava pametnica, ali je jako suzdržan. Da bi pomogao drugarici, Maksa nakon opširnog objašnjenja, koje Sofija apsolutno ne razume, dolazi na ideju da joj problem i rešenje približi kroz zanimljiv eksperiment. Maksa iako se pravi, nije zaboravio Sofijin rođendan, pomaže joj da napravi žurku za pamćenje. Zajedno sa gledaocima izvode eksperiment „Vatrena ruka“. Ova luda žurka se završava sa puno šarenih balona. Važno je reći da igram pored sjajne koleginice Sofije Rajičić, koja je deo i predstave koju pripremamo – „Povratak u Oz“. Ova predstava ima cilj i da promoviše i pozove decu da dođu u Prirodnjački centar u Svilajnac, gde postoji i zabavna igraonica, objašnjava Mladen.

Maksina i Sofijina labaratorija

Omladinsko-amatersko pozorište širi humanost

Mladen je 2012. pokrenuo dramski studio „Maska“ u Kušiljevu, koji je iza sebe imao veliki broj veoma zanimljivih i posećenih predstava za decu. Međutim, nedavno je dramski studio prerastao u omladinsko pozorište, a evo i zašto.

Moram priznati da nimalo nije bilo lako, još od 2012. godine kada sam svesno, ali i sa velikim rizikom započeo rad sa decom, kako bih započeo da ih kulturološki edukujem u oblasti pozorišta. Kasnije je sve teklo kako smo zamislili, uspešne predstave, ali i humanitarne akcije. Jedna od pomoći je i akcija za poplavljeni vrtić, gde su naša deca igrajući predstavu „Crvenkapa“ prikupila 10.000 dinara. Prikupili smo puno hrane i garderobe. Da otvorim pozorište naterao me je i uspeh dramskog studija tokom 2015. godine. Tada smo imali dve premijere. Prvo smo pokušali da predstavom „Zelena planeta“ utičemo na svest građana kako da zaštite životnu sredinu. I neposredno pre premijere smo očistili Vračarski park, sa volonterima iz Kancelarije za mlade. U decembru smo predstavili „Novogodišnju čaroliju“, a umesto novca od karata prikupili smo veliki broj slatkiša i napravili 70 paketića za

Mladen Miljković i Sofija Rajičić

Mladen Miljković i Sofija Rajičić

ugroženu decu naše opštine. Cilj postojanja pozorišta i svih naših članova je da dišemo jednim plućima i da budemo humani. Naše pozorište je smešteno u Kancelariji za mlade u Svilajncu, ali sve projekte pripremamo u sređenom Centru za kulturu, koji je prepoznao i podržao umetnost. Zahvaljujući njima publika ima prilike da vidi veoma kvalitetne sadržaje iz oblasti filma, pozorišta, muzike itd, priča Mladen.

Mnogi sa nestrpljenjem očekuju premijeru prve predstave Omladinskog pozorišta „Povratak u Oz“, a Mladen objašnjava šta je u njoj neobično.

– Već smo uveliko u probama. To je mjuzikl pozorišna predstava, po tekstu Stefana Lazarevića. U predstavi igraju Anđela Milosavljević, Sara Rajičić, Anica Radovanović, Katarina Krunić, Stefan Lazarević i Milan Aćimović. Ovo je veoma uzbudljiva predstava koja do sada nije viđena u Svilajncu, naši gledaoci će pored glume uživati u fantastičnoj muzici, plesu, uzbudljivoj scenografiji i čarobnim kostimima i još savršenijom maskom. Sve ćemo to prepustiti profesionalcima. Muzičari nam već rade songove. Premijera se očekuje u aprilu, kaže on.

Kao iznenađenje Mladen nam je otkrio da od njegovog lika čarobnjaka Oza zavisi da li će se junaci sa putovanja vratiti kući iz njegovog šarenog grada. Pogotovo što veštica smišlja pakost, a Mladen čita tekst njenog songa: „Ljubav je meni nešto grozno, i sve što sija i što je dobro, ovo je šuma moja mračna i jedino sam ja ovde važna…“ Ovih dana održavaju se i audicije za članstvo u ovom pozorištu, a Mladen najavljuje da će ih biti tokom cele godine, jer je cilj da se što više kreativnih ljudi od 5 do 60 godina priključi pozorištu.

Na kraju dodao je i šta još planira.
-Veliki je posao voditi jedno pozorište, a ja sam jedini diplomirani glumac u opštini, i to je za mene velika odgovornost i obaveza. Nastavićemo da igramo „Sofijinu i Maksinu labaratoriju“. Mada postoji još nešto zanimljivije za leto, a sada bih vam pročitao i ostatak teksta veštičinog songa: „Zato na tebe baca kletvu, da srcu tvome napravim štetu da ne voliš nikog više da se ukočiš posle kiše….itd.

Nakon čitanja, Mladen je žurno otišao na probu, iza zanimljive i dinamične predstave uvek stoji naporan, profesionalan rad i entuzijazam, koji kod Mladena ne izostaje.

M. Mirković

admin

admin

TV Non StopRelated Articles

Jovana Milovanović: Život u kreativnom univerzumu

Ukoliko poznajete Jovanu Milovanović (27) iz Jagodine, onda sigurno već znate da će vas ona svakog dana iznenaditi nekom svojom

Jagodinska body art umetnica Ana Radulović sve traženija u spotovima i projektima

Bodi art umetnicu Anu Radulović (21) odmalena zanima transformacija ljudskog tela uz pomoć šminke. Pre oko tri godine počela je

Andrea Jovanovska, mlada jagodinska dizajnerka: Estetika kao deo unutrašnje prirode

Andrea Jovanovska iz Jagodine odmalena je pokazivala talenat za crtanje i interesovanje za estetiku. Sa svojih 25 godina ona ima

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*