Mlečni put je možda već mrtva galaksija

Mlečni put možda je već mrtva galaksija, koja je poput zombija i dalje aktivna u svemiru.

Naša galaktička komšinica Andromeda umrla je pre nekoliko milijardi godina, ali je tek nedavno počela da pokazuje znake propadanja.

Galaksije, izgleda, mogu i da nestanu, odnosno da prestanu da pretvaraju gas u zvezde, a one poput Andromede, umiru sporim tempom tokom više milijardi godina.

Kako i zašto galaksije “zaustavljaju” formiranje zvezda i menjaju morfologiju i oblik, jedno je od najvažnijih pitanja kojima se bave intergalaktički astrofizičari.

Time se bavio i jedan amater koji je “prečešljao” na milione fotografija, kako bi otkrio šta se događa u Mlečnom putu.

Osnovna podela galaksija je na one koje su spiralne i prepune plave svetlosti koja potiče od mladih zvezda kratkog životnog veka i eliptične sa toplim sjajem i drevnim zvezdama male mase.

Međutim, moderna istraživanja pokazala su da postoje i mnoge prelazne varijante, pa tako postoje crvene galaksije koje nemaju eliptičan oblik i “plave” koje nisu spiralne.

Primećene su i galaksije “zelenkaste” nijanse u kojima se proces nastanka novih zvezda polako gasi, ali i dalje traju procesi formiranja onih koje su davno započete.

Takva je i Andromeda, “zombi” galaksija u kojoj se nove zvezde formiraju sve sporije, a proces njenog umiranja verovatno je započet pre više milijardi godna.

Mnogo je teže odrediti šta se dešava u Mlečnom putu, koji je možda takođe u procesu gaenja, ali pošto smo u njemu, ne možemo lako meriti njegova svojstva, kao što je to slučaj sa drugim galaksijama.

Ipak, sasvim je moguće da je i Mlečni put kao i Andromeda, “zombi” galaksija koja je počela da se gasi pre milijardu godina.

Izvor: Dailymail

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Mi smo ono što jedemo: Namirnice koje izazivaju umor i anksioznost

Svi smo se bar jednom našli u situaciji u kojoj negativne emocije nastojimo “izlečiti” hranom, pa posežemo za nezdravim namirnicama

Zašto je čokolada opasna za pse?

Svi vlasnici pasa znaju kako je čokolada loša za njihove ljubimce, no malo ko zapravo zna naučno objašnjenje zašto je

Fejsbuk danas slavi 12. rodjendan, korisnicima poklanja #friendsday video!

Facebook danas slavi svoj 12. rođendan, a kako bi svojim korisnicima odao počast i zahvalio na dugogodišnjem poverenju, kreirana je

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*