Naši i zubi davnih predaka – tako slični!

Kako je nastala i razvijala se ljudska vrsta? Upravo ovo pitanje, na koje tražimo odgovor, razlog je velikog interesovanja za svako naučno otkriće o praistoriji planete i čoveka.

Najnoviji podaci stižu sa australijskog univerziteta Monah i dokazuju da su se zubi tokom evolucije menjali mnogo manje nego što se verovalo.

Danas zubima posvećujemo punu pažnju, uključujući i činjenicu da one koje nemamo, uglavnom verno, rekonstruiše stomatolog. Iz davne prošlosti, međutim, postoji veoma malo ostataka i podataka.

Otkriće istraživača je sada tu da popuni praznine. Oni su, naime, pronašli da i kutnjaci i umnjaci, na isti način kao ostali zubi, prate takozvanu „inhibitornu kaskadu“ – pravilnost da veličina jednog zuba određuje veličinu susednog. Na osnovu ovoga je prvi put rekonstruisana cela vilica, kod praistorijskog čoveka i kod evolucijski bliskih primata.

Zaključak da evolucija zuba, duga sedam miliona godina, nije donela značajne novine ima još jednu  posledicu – sa velikom sigurnošću se može predvideti da ni u budućnosti ne treba očekivati promene.

Najinteresantnije ipak sledi. Ako je evolucija čoveka, sudeći po zubima, bila mnogo jednostavnija, možda smo i u nekim drugim osobinama sličniji sa dalekim precima nego što pretpostavljamo.

Ova saznanja pomažu i naučnicima kojima su zubni implanti specijalnost. Na stomatološkim institutima prilikom istraživanja i eksperimenata iz oblasti implantologije, uveliko se upoređuju dva oblika takozvane arhi-implantologije.

Neparno 10

Neparno 10

Agencija za SEO optimizaciju sajtova, pisanje tekstova za web, i internet konsalting. Neparno 10


Tags assigned to this article:
zubiarheologija

Related Articles

Roomie: Jedan čovek – petnaest glasova

Svakog utorka mladi Roomie na svoj YouTube kanal okači video u kom daje savete za pokretanje muzičke karijere, seje svoje

Milioner iz Londona traži cimere

Milioner Rupert Hant iz Londona odlučio je da iznajmi sobe svoje vile vredne četiri miliona evra! Ono što posebno zavredjuje

KRSTARENJE paket avio+brod + hotel

NEODOLJIVI KARIBI 2020 Majami – Kurasao – Aruba – Jamajka – Kajmanska ostrva – Bahami Polazak iz Beograda – 25.

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*