Naši i zubi davnih predaka – tako slični!

Kako je nastala i razvijala se ljudska vrsta? Upravo ovo pitanje, na koje tražimo odgovor, razlog je velikog interesovanja za svako naučno otkriće o praistoriji planete i čoveka.

Najnoviji podaci stižu sa australijskog univerziteta Monah i dokazuju da su se zubi tokom evolucije menjali mnogo manje nego što se verovalo.

Danas zubima posvećujemo punu pažnju, uključujući i činjenicu da one koje nemamo, uglavnom verno, rekonstruiše stomatolog. Iz davne prošlosti, međutim, postoji veoma malo ostataka i podataka.

Otkriće istraživača je sada tu da popuni praznine. Oni su, naime, pronašli da i kutnjaci i umnjaci, na isti način kao ostali zubi, prate takozvanu „inhibitornu kaskadu“ – pravilnost da veličina jednog zuba određuje veličinu susednog. Na osnovu ovoga je prvi put rekonstruisana cela vilica, kod praistorijskog čoveka i kod evolucijski bliskih primata.

Zaključak da evolucija zuba, duga sedam miliona godina, nije donela značajne novine ima još jednu  posledicu – sa velikom sigurnošću se može predvideti da ni u budućnosti ne treba očekivati promene.

Najinteresantnije ipak sledi. Ako je evolucija čoveka, sudeći po zubima, bila mnogo jednostavnija, možda smo i u nekim drugim osobinama sličniji sa dalekim precima nego što pretpostavljamo.

Ova saznanja pomažu i naučnicima kojima su zubni implanti specijalnost. Na stomatološkim institutima prilikom istraživanja i eksperimenata iz oblasti implantologije, uveliko se upoređuju dva oblika takozvane arhi-implantologije.

Neparno 10

Neparno 10

Agencija za SEO optimizaciju sajtova, pisanje tekstova za web, i internet konsalting. Neparno 10


Tags assigned to this article:
zubiarheologija

Related Articles

Royal Travel – Vila Fanis

Vila Fanis je, po mnogima, najlepši hotel u Polihronu, a možda i na celom Halkidikiju. Nalazi se na samoj obali

NASA planira da sadi krompir na Marsu

Američka svemirska agencija NASA istražuje površinu Marsa gde namerava da u skorijoj budućnosti nastani ljude. Ovi prvi kolonisti će morati

Holandija trenira orlove za hvatanje dronova

Kada je pre nekoliko meseci hit na internetu postao video u kom orlovi love dron misleći da je plen koji

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*