Novi album Dubioza kolektiva dostupan besplatno na njihovom sajtu

Novi album Dubioza kolektiva dostupan besplatno na njihovom sajtu

“Happy Machine”, sedmi studijski album Dubioza Kolektiva službeno je objavljen 5. februara na njihovom sajtu, odakle se može besplatno preuzeti.

Gotovo tri godine nakon “Apsurdistana”, Dubioza je objavila novi album zbog kojeg je njihov website, s kojeg se može besplatno skinuti, padao nekoliko puta zbog opterećenosti servera.

Inspiraciju za “Happy Machine” grupa je crpila iz događaja u protekle dve godine – od protesta u istanbulskom Gezi parku (“All Equal”), hap[enja osnivača The Pirate Baya (“Free.mp3”), sirijske izbegličke krize i sramotnog evropskog odgovora na nju.

Album donosi saradnje s Manu Čaom, Benjijem Vebom iz Skindreda, italijanskim trubačem i pevačem Royem Pacijem, Punjabi artistom pod imenom BEE2, katalanskim ska-rumba bendom La Pegatina i Džambom Agusevim, trubačem iz Makedonije. Sve pesme su napravljene na engleskom, španskom, italijanskom i punjabi jeziku.

Šta je “Happy Machine”?

“Sretna mašina” je, jednostavno rečeno, balkanska naprava za pečenje rakije. Ova lokalna “vatrena voda” pravljena je u brojnim selima u celoj regiji. Djedovi su imali svoj tajni recept za nju, bake su popile čašicu svako jutro za zdravlje… Ispijanje svježe vruće rakije direktno iz “Sretne mašine” izazivalo je trenutnu sreću i ostale efekte slične LSD iskustvima (primjerom opisano u videu “No Escape”). Međutim, posljednjih godina ta stara tradicija je zabranjena od strane EU, iziskujući posebne dozvole za proizvodnju čak i najmanjih količina, namjenjenih za nekomercijalnu, osobnu upotrebu. To je, dakako, pretvorilo mnoge obične obitelji u kriminalce. “Mislili smo da bi moglo pomoći ako objasnimo u detalje ljudima kako sastaviti ‘Sretnu mašinu’ pa smo stavili plan na cover albuma.”

“Happy Machine” je zov za slobodom u svakom obliku – slobodom govora, kretanja, ideja, znanja i borbe običnih ljudi da brane te slobode od bezobzirnih otimača. “Čak i ako ne uspemo, barem imamo ‘Sretnu mašinu’ da u njoj utopimo svoju tugu”.

Izvor: balkanrock

admin

admin

TV Non Stop


Tags assigned to this article:
novi albumdubioza kolektiv2016happy machine

Related Articles

Naša Iva na koncertu meseca: Selah Sue oborila publiku s nogu

Sigurno ste jedno vreme stalno pevušili pesmu iz reklame za Kinder bueno, ali da li ste zapitali koja je to

Festival koji odgovara na realnost: Berlinale i “pravo na sreću”

Projekcijom novog filma rediteljsko-producentskog tandema braće Koen „”Ave, Cezare” sinoć je u Berlinu otvoren 66. po redu Filmski festival, poznatiji

Srbija napredovala na Fifinoj rang listi

Reprezentacija Srbije na najnovijoj rang listi FIFA napredovala je četiri pozicije i sada, zajedno sa selekcijom Jamajke, deli 51. mesto

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*