Novi album Dubioza kolektiva dostupan besplatno na njihovom sajtu

“Happy Machine”, sedmi studijski album Dubioza Kolektiva službeno je objavljen 5. februara na njihovom sajtu, odakle se može besplatno preuzeti.

Gotovo tri godine nakon “Apsurdistana”, Dubioza je objavila novi album zbog kojeg je njihov website, s kojeg se može besplatno skinuti, padao nekoliko puta zbog opterećenosti servera.

Inspiraciju za “Happy Machine” grupa je crpila iz događaja u protekle dve godine – od protesta u istanbulskom Gezi parku (“All Equal”), hap[enja osnivača The Pirate Baya (“Free.mp3”), sirijske izbegličke krize i sramotnog evropskog odgovora na nju.

Album donosi saradnje s Manu Čaom, Benjijem Vebom iz Skindreda, italijanskim trubačem i pevačem Royem Pacijem, Punjabi artistom pod imenom BEE2, katalanskim ska-rumba bendom La Pegatina i Džambom Agusevim, trubačem iz Makedonije. Sve pesme su napravljene na engleskom, španskom, italijanskom i punjabi jeziku.

Šta je “Happy Machine”?

“Sretna mašina” je, jednostavno rečeno, balkanska naprava za pečenje rakije. Ova lokalna “vatrena voda” pravljena je u brojnim selima u celoj regiji. Djedovi su imali svoj tajni recept za nju, bake su popile čašicu svako jutro za zdravlje… Ispijanje svježe vruće rakije direktno iz “Sretne mašine” izazivalo je trenutnu sreću i ostale efekte slične LSD iskustvima (primjerom opisano u videu “No Escape”). Međutim, posljednjih godina ta stara tradicija je zabranjena od strane EU, iziskujući posebne dozvole za proizvodnju čak i najmanjih količina, namjenjenih za nekomercijalnu, osobnu upotrebu. To je, dakako, pretvorilo mnoge obične obitelji u kriminalce. “Mislili smo da bi moglo pomoći ako objasnimo u detalje ljudima kako sastaviti ‘Sretnu mašinu’ pa smo stavili plan na cover albuma.”

“Happy Machine” je zov za slobodom u svakom obliku – slobodom govora, kretanja, ideja, znanja i borbe običnih ljudi da brane te slobode od bezobzirnih otimača. “Čak i ako ne uspemo, barem imamo ‘Sretnu mašinu’ da u njoj utopimo svoju tugu”.

Izvor: balkanrock

admin

admin

TV Non Stop


Tags assigned to this article:
novi albumdubioza kolektiv2016happy machine

Related Articles

Dodela diploma na PEP-u

U utorak 30.maja u prostorijama Visoke skole za poslovnu ekonomiju i preduzetnistvo PEP, odrzana je svecanost dodele diploma za studente

ADAM DEVINE PREMIJERNO U ULOZI VODITELJA NA PRVOJ “2017 MTV MOVIE & TV AWARDS” DODELI

Nakon 25 godina, legendarne MTV filmske nagrade prerasle su u “MTV Movie & TV Awards” – ulitamtivnu proslavu i veličanje

Mjuzikl pozorišta “MMASKA” “Povratak u Oz” očarao svilajnačku publiku

Nedavno je u punoj sali Centra za kulturu u Svilajncu izveden dugo pripremani mjuzikl novosnovanog Omladinsko – amaterskog pozorišta “MMaska”.

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*