Novi album Dubioza kolektiva dostupan besplatno na njihovom sajtu

by admin | February 10, 2016 12:30 pm

“Happy Machine”, sedmi studijski album Dubioza Kolektiva službeno je objavljen 5. februara na njihovom sajtu, odakle se može besplatno preuzeti[1].

Gotovo tri godine nakon “Apsurdistana”, Dubioza je objavila novi album zbog kojeg je njihov website, s kojeg se može besplatno skinuti, padao nekoliko puta zbog opterećenosti servera.

Inspiraciju za “Happy Machine” grupa je crpila iz događaja u protekle dve godine – od protesta u istanbulskom Gezi parku (“All Equal”), hap[enja osnivača The Pirate Baya (“Free.mp3”), sirijske izbegličke krize i sramotnog evropskog odgovora na nju.

Album donosi saradnje s Manu Čaom, Benjijem Vebom iz Skindreda, italijanskim trubačem i pevačem Royem Pacijem, Punjabi artistom pod imenom BEE2, katalanskim ska-rumba bendom La Pegatina i Džambom Agusevim, trubačem iz Makedonije. Sve pesme su napravljene na engleskom, španskom, italijanskom i punjabi jeziku.

Šta je “Happy Machine”?

“Sretna mašina” je, jednostavno rečeno, balkanska naprava za pečenje rakije. Ova lokalna “vatrena voda” pravljena je u brojnim selima u celoj regiji. Djedovi su imali svoj tajni recept za nju, bake su popile čašicu svako jutro za zdravlje… Ispijanje svježe vruće rakije direktno iz “Sretne mašine” izazivalo je trenutnu sreću i ostale efekte slične LSD iskustvima (primjerom opisano u videu “No Escape”). Međutim, posljednjih godina ta stara tradicija je zabranjena od strane EU, iziskujući posebne dozvole za proizvodnju čak i najmanjih količina, namjenjenih za nekomercijalnu, osobnu upotrebu. To je, dakako, pretvorilo mnoge obične obitelji u kriminalce. “Mislili smo da bi moglo pomoći ako objasnimo u detalje ljudima kako sastaviti ‘Sretnu mašinu’ pa smo stavili plan na cover albuma.”

“Happy Machine” je zov za slobodom u svakom obliku – slobodom govora, kretanja, ideja, znanja i borbe običnih ljudi da brane te slobode od bezobzirnih otimača. “Čak i ako ne uspemo, barem imamo ‘Sretnu mašinu’ da u njoj utopimo svoju tugu”.

Izvor: balkanrock

Endnotes:
  1. na njihovom sajtu, odakle se može besplatno preuzeti: https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjSjOuKme3KAhVIiywKHbv1A0sQFggbMAA&url=http%3A%2F%2Fdubioza.org%2F&usg=AFQjCNGKC92-MsDTsdqCNcejCm7ARTyGHA&sig2=HKvQkbvlYlJhRueubdcx_A

Source URL: http://tvnonstop.com/novi-album-dubioza-kolektiva-dostupan-besplatno-na-njihovom-sajtu/