ONA IMA MUSTRU: Jovana Jovanović, grafička dizajnerka i blogerka iz Jagodine

Neki od nas rode se sa mustrom. Jedan deo „nekih nas“ prepozna tu mustru u sebi i reši da je razvija, usavršava, pretoči u divnu stvarnost oko sebe. Neki ogranak tih „mustraljudi“ reši da tu takvu stvarnost podeli sa drugima, i to objašnjenjima do u najsitnije detalje kako da sitnicama obogatimo svoju svakodnevicu, a tako i svoj život. Jedna baš takva Jovana je čedo našeg grada Jagodine, a njen blog mustraa.blogspot.rs je jedno specijalno mesto u virtuelnom univerzumu koje je ona stvorila da nas poduči kako da kreativnim stvaralaštvom ulepšamo svoj dom, obeležimo i stvorimo neke nove, samo svoje praznike, ali i da iznenadimo, obradujemo i nasmejemo naše bližnje.

KAKO JE SVE POČELO: MALA JOVANA, VELIKA MAŠTA

12659782_10208628530375869_992952855_nJoš od ranog detinjstva obožavala je da smišlja i pravi maštovite i neobične stvari. Omiljena razonoda koja je izazivala neopisivo uzbudjenje bio je jedan stvaralački proces: od trenutka kada u njenoj glavi „sine ideja“, preko odabira iz kolekcije đakonija koje je skupljala za baš takve prilike, do – seckanja, lepljenja, farbanja, šivenja.

– Zapravo sam bila luda za primenjenom umetnošću, a naročito grafičkim dizajnom. Kada sam sa svojih 10 godina dobila svoj prvi štampač, sav toner sam istog dana potrošila na čestitke, tematske newslettere, odštampala sam čak i autobiografsku knjigu, i naravno da sam napravila više vrsti vizit karti. Svaku zanimljivu ambalažu na koju sam naišla sam morala da rastavim i reprodukujem takvu sa svojim dizajnom – počinje svoju priču za NON STOP sada već dvadesetosmogodišnja Jovana.

KRATKOROČNI BEG OD SNOVA I ZAŠTO NE

Po završetku srednje škole dodje vreme da se studije upišu, a samim tim da se donese (teška, a često i pogrešna) odluka čime ćemo se u životu baviti.

– Onda sam napunila 18 godina i upisala ekonomiju. Kao i gomila osamnaestogodišnjaka kojima je vreme da donesu jednu od najvažnijih odluka u svom životu, iz neinformisanosti i straha od greške, otišla sam najdalje od svojih snova koliko sam mogla. Posle dve godine ponude i tražnje, aktive i pasive, sazrim malo, probudim se jednog jutra i zapitam se – zašto ja ne bih radila baš ono što želim!? Istog dana nađem ITAcademiju na netu, odsek Print&Graphic Design, upišem se odmah tu i tada. Na Ekomomski fakultet se više nikada nisam vratila, čak ni da se ispišem – priča kroz smeh mlada blogerka.

Ona ima i jednu kratku, ali važnu poruku:

– Zato želim da ohrabrim i stare i mlade koji su zalutali tražeći svoju sreću, da prate svoje snove, koliko god godina protraćili na pogrešnom putu, bolje je nego sve godine koje imate na raspolaganju da radite baš ono što volite. A ako nešto zaista želite i spremni ste da radite na tome, bez sumnje sam sigurna da ćete uspeti. Zato budite junaci svoje priče i osmelite se da ispunite sebi svoje najveće želje, jer vreme za to je baš sada! – poručuje Jovanovićka.

PRAKSE, POSLOVI, POSLIĆI I KAKO TO BIVA

Na akademiji je, kako kaže, stekla osnovna znanja koja su joj bila potrebna, ali su je prakse i poslovi koji su došli posle toga naučili svemu ostalom.

Prvu komercijalnu stvar koju je dizajnirala bila je u SuperDot-u, dizajn mušeme za brend Mooshema. „Baš je sjajno kada odjednom vidiš svoje ime i dizajn u Supermarket concept store-u, Mikser House-u, svuda po netu, na raznim festivalima i design week-ovima kod nas i u inostranstvu, objašnjava Jovana.

12633359_10208628530295867_488170015_o

Posle polugodišnje prakse u SuperDot-u sam se koncentrisala na konkurse na internetu, velika ponuda poslova i konkurencija donose dosta motivacije i iskustva, pa sam tako dosta naučila ali i zaradila nešto novca na pobedama. Onda shvatim da mi sada fali iskustva sa ljudima, u pravoj agenciji. Prijavim se za praksu u marketinškoj agenciji Represent, i krenem da radim za zaista velike i ozbiljne klijente poput Coca Cole, Hemofarma, Eurobanke, Fiata, Delhaize… Bilo je to zaista neprocenjivo iskustvo, mnogo sam naučila, o poslu ali i o sebi kao dizajneru. Sada sam već bila spremna da se uhvatim u koštac sa bilo kojim zadatkom. U međuvremenu budem izabrana da budem jedna od deset umetnika koji će predstavljati Beograd na izložbi Belgrad 180° u okviru Project Space Danube projekta u galeriji umetničkog uduruženja Kunstverein Gaestezimmer u Štutgartu.

12637294_10208628530695877_884916779_o

“Sada radim kao freelance dizajner za jednu nemačku kompaniju, i zabavljam se ludo radeći na svom novom blogu.”

BLOGU? KONAČNO!

– Sasvim spontano sam došla na ideju o pisanju bloga dok sam pripremala dekoraciju za Noć Veštica. To je bio već petstoti put da pravim nešto totalno blesavo i zabavno što će potrajati svega par dana dok traje praznična atmosfera i onda otići u neki zatrpani folder mog kompjutera i mozga. Razmišljajući o toj činjenici i kopajući po tim istim folderima, shvatim da je totalna šteta da sve te ideje i zanimljivosti ne podelim sa ljudima. I tako nastade Mustra, preko noći – kazuje nam Jovana o postanku onog mesta u virtuelnom univerzumu koje smo spomenuli na samom početku.

12630691_10208628530975884_1202999389_o

– Blogerski prstići mi se tek zagrevaju, ali već sada ima zanimljivih tema za pročitati. Tu su zabavne ideje za „uradi sam“ praznični dekor, tematske grickalice i napitke, i uvek po neki poklon u vidu interesantnih fajlova za štampu koji su tu da upriliče praznik i koje sam dizajnirala baš za tu priliku. Trenutno je u pripremi post vezan za Dan Zaljubljenih. Biće nekih super ideja i poklona za sve zaljubljene golupčiće, pa svi koji žele mogu svratiti da ih preuzmu!

DAJ MALO MUSTRE DA PRAZNIČIMO SVAKOG DANA

IMG_7461Pre nekoliko godina Jovana je došla na ideju da pravi dizajn za moderne goblene i tada joj je na pamet pao naziv „mustra“. Kako kaže, vreme nije dozvolilo da tu ideju sprovede u delo, ali u trenutku radjanja bloga nije mogla da odoli a da mu baš tako ne nadene ime.

– On zapravo to i jeste, mustra za lepe i vesele ’male stvari’ koje su tu da poput magičnog praha donesu čaroliju svakodnevnim stvarima. Obožavam praznike, ali takođe verujem da treba prazničiti svakog dana, bar po malo. Da ne treba čuvati najlepše čaše za specijalne prilike nego ih koristiti svakog dana, da ne treba čekati određeni datum kako biste iznenadili nekog koga volite, da je ponekad pesma vredniji poklon od bilo čega što možete kupiti.

A na pitanje odakle mi mustra – jedan deo nje sam dobila još pre nego što sam se rodila, od mnoštva interesantnih i kreativnih ljudi poput moje mame, tetke, deke, prabake i ko zna koga još, a ostatak slagalice dobijam dan za danom, svakog dana vidim po neki njen novi deo i sve mi se više i više dopada. Ideje samo svićkaju, ja im ne odolevam, već se trudim da sve što mogu sprovedem u delo. Jako sam srećna što sada mogu sve to da podelim sa ljudima koje to zanima. Zaista je predivno raditi baš ono što voliš – poručuje na kraju našeg razgovora ova uvek vesela i beskrajno zanimljiva Jagodinka.

Milica Biorac

admin

admin

TV Non Stop


Tags assigned to this article:
jagodinamustrablogspotblogerkajovana jovanovic

Related Articles

The Mitrije snimio pesmu za svog druga Nikolu: Nemoj da si jadan, majmune

Dimitrije Radojković (22), Dića, od skoro poznat i kao The Mitrije, završio je gimnaziju u Jagodini, a trenutno je student

Mladen Miljković iz Svilajnca: Odmalena zadivljen glumačkom transformacijom

U Svilajncu je nedavno otvoreno Omladinsko-amatersko pozorište. Inicijator ideje o otvaranju ovakvog pozorišta koje je u Svilajncu postojalo u 19.

Priča o Mariji Aranđelović i arhitekturi: Igra na početku, ozbiljnost na kraju

Ako ste se ikada pitali kako izgleda raditi posao arhitekte, graditi, rekonstruisati i menjati svet oko sebe i posmatrati gradjevine

1 comment

Write a comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*