Otići ili ostati u Srbiji, pitanje je sad

U utorak je u organizaciji Doma učenika srednjih škola “Jagodina” i agencije Serbika iz Beograda (moderator tribine dr Marko Đorđević), održana tribina OTIĆI ILI OSTATI, na kojoj su govorili glumac Bane Trifunović i novinar RTS i autor emisije „Zadnja kuća Srbija“ Milan Popović.

Zanimljivo, inspirativno i poučno predavanje! Za sve one za koje nije imalo mesta u prepunoj učionici Doma učenika u Jagodini, na fejsbuk profilu ove ustanove postavljene su najzanimljivije teze i poruke.

OTIĆI ILI OSTATI je odluka koju svako sam treba da donese:

– Oni koji su otišli 95% vremena provode misleći kako je ovde.

– Nostalgija je „prokletstvo“ koje ih sve vreme prati.

– SAČUVAJMO SELO – „Ja sam seljak“ – rekli su uz osmeh i ponosno i Trifunović i Popović. Lepo bi bilo da sačuvamo selo; to su naša leđa, oslonac u teškim vremenima i to je ono što nas razlikuje od drugih zemalja. Naša „zaostalost“ je naša prednost.

– Ma gde rešili da žive mladi treba dobro da se informišu kako je u inostranstvu (nije baš sve kako se nama čini), Zemlje povoljne za život i rad ako se odluče da idu: Kanada, Danska, Norveška, nikako Amerika (zbog nehumanog zdravstvenog sistema) i Nemačka zbog eksploatatorskog odnosa gazde prema radniku.

– Mladi treba da shvate da nemaju iskustva i da mnogo ne znaju, a onda da sve raspoloživo vreme utroše na sticanje znanja, neke veštine i sposobnosti koji imaju. Bez znanja ni ovde ni tamo, nema šta da traže.. Neobrazovanim je lakše manipulisati i ovde i tamo.

– Treba da se pomere od svih koji ih pune negativnom energijom ( jer od kukanja, nema koristi), da se oslobode „belih laži“, da će negde, nekad, neko, nama omogućiti bolji život. Bolji život zavisi od nas i spremnosti da mnogo učimo i mnogo radimo.

– Da li otići ili ostati, zavisi i od onoga šta nam je prioritet: sloboda ili novac.

– Tamo nema izgovora za neuspeh, ovde možemo da se vadimo na mnoge stvari.

– Sloga je bitna – nađite ljude s kojima se slažete: Stariji imaju iskustvo – mladi se bolje razumeju u tehnologiju i lakše mogu doći do informacija, zato . razgovarajte, razgovarajte , tražite rešenja.

– SAMOSVESNOST – realno procenite svoje vrline, mane i prednosti nedostatke posla kojim želite da se bavite. Pronađite u sebi bar taj JEDAN TALENAT, SPOSOBNOST koju svako ima i posvetite joj vreme da je razvijete do maksimuma, da što više naučite.

– Budite realni – dinastije – Kardašijani – na postoje. U svetu se bogatstvo stvara generacijama (za 180 godina), a mi bismo za 15 god da se obogatimo; sve bismo SAD i ODMAH, a to nije realno nigde, ni ovde ni tamo.“

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Bliže se “Dani komedije”, prodaja karata 12. marta

Prodaja karata na blagajni našeg Kulturnog centra je zakazana za 12. mart, a i ove godine će moći da se

Danas se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima

U Srbiji se danas obeležava 31. januar, Nacionalni dan bez duvanskog dima, u situaciji kada se godišnje registruje 5.500 novooblelih

Festival vina: “Wine in the clouds”

Povodom svetskog dana vina, 25. maja 2017. godine sa pocetkom u 17h restoran 360 sky & lounge koji se nalazi

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*