Otići ili ostati u Srbiji, pitanje je sad

U utorak je u organizaciji Doma učenika srednjih škola “Jagodina” i agencije Serbika iz Beograda (moderator tribine dr Marko Đorđević), održana tribina OTIĆI ILI OSTATI, na kojoj su govorili glumac Bane Trifunović i novinar RTS i autor emisije „Zadnja kuća Srbija“ Milan Popović.

Zanimljivo, inspirativno i poučno predavanje! Za sve one za koje nije imalo mesta u prepunoj učionici Doma učenika u Jagodini, na fejsbuk profilu ove ustanove postavljene su najzanimljivije teze i poruke.

OTIĆI ILI OSTATI je odluka koju svako sam treba da donese:

– Oni koji su otišli 95% vremena provode misleći kako je ovde.

– Nostalgija je „prokletstvo“ koje ih sve vreme prati.

– SAČUVAJMO SELO – „Ja sam seljak“ – rekli su uz osmeh i ponosno i Trifunović i Popović. Lepo bi bilo da sačuvamo selo; to su naša leđa, oslonac u teškim vremenima i to je ono što nas razlikuje od drugih zemalja. Naša „zaostalost“ je naša prednost.

– Ma gde rešili da žive mladi treba dobro da se informišu kako je u inostranstvu (nije baš sve kako se nama čini), Zemlje povoljne za život i rad ako se odluče da idu: Kanada, Danska, Norveška, nikako Amerika (zbog nehumanog zdravstvenog sistema) i Nemačka zbog eksploatatorskog odnosa gazde prema radniku.

– Mladi treba da shvate da nemaju iskustva i da mnogo ne znaju, a onda da sve raspoloživo vreme utroše na sticanje znanja, neke veštine i sposobnosti koji imaju. Bez znanja ni ovde ni tamo, nema šta da traže.. Neobrazovanim je lakše manipulisati i ovde i tamo.

– Treba da se pomere od svih koji ih pune negativnom energijom ( jer od kukanja, nema koristi), da se oslobode „belih laži“, da će negde, nekad, neko, nama omogućiti bolji život. Bolji život zavisi od nas i spremnosti da mnogo učimo i mnogo radimo.

– Da li otići ili ostati, zavisi i od onoga šta nam je prioritet: sloboda ili novac.

– Tamo nema izgovora za neuspeh, ovde možemo da se vadimo na mnoge stvari.

– Sloga je bitna – nađite ljude s kojima se slažete: Stariji imaju iskustvo – mladi se bolje razumeju u tehnologiju i lakše mogu doći do informacija, zato . razgovarajte, razgovarajte , tražite rešenja.

– SAMOSVESNOST – realno procenite svoje vrline, mane i prednosti nedostatke posla kojim želite da se bavite. Pronađite u sebi bar taj JEDAN TALENAT, SPOSOBNOST koju svako ima i posvetite joj vreme da je razvijete do maksimuma, da što više naučite.

– Budite realni – dinastije – Kardašijani – na postoje. U svetu se bogatstvo stvara generacijama (za 180 godina), a mi bismo za 15 god da se obogatimo; sve bismo SAD i ODMAH, a to nije realno nigde, ni ovde ni tamo.“

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Tradicionalna koncertna proslava Marčelovog rođendana

Sada već tradicionalna koncertna proslava Marčelovog rođendana, održaće se 21. januara u šarmantnom okruženju Bitefartcafea.   Marčelovi rođendanski koncerti su

Počinje Sandens festival

Daleko od Holivuda i Los Anđelesa, sa svih strana okružen snegom, skijaški centar Park Siti u američkoj državi Juta će

Mari protiv Djokovića u finalu Australian opena

Britanski teniser Endi Mari plasirao se danas u finale Australijan Opena pobedom nad Kanađaninom Milošem Raonićem posle preokreta u pet

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*