Ovako nedostatak sna utiče na vaše telo

Da li se sećate kada ste se poslednji put pošteno naspavali? Ako je odgovor negativan, niste jedini, ali vreme je da saznate kakve posledice to ostavlja na vaše telo čak iako vi to ne primećujete.

Ako ne spavate dovoljno, vaš mozak će raditi usporeno, i to baš. Pripremite se da kvalitet vašeg rada na poslu opadne, a za sve je kriv nedovoljan odmor.

– Nemogućnost koncentracije, donošenja bitnih odluka i obrađivanje informacija – sve je to posledica nespavanja. Pamćenje je takođe ugroženo, a pospani ljudi su često jako zaboravni – kaže doktor Džejms Mas, psiholog i autor knjige „Spavanjem do uspeha“.

RASPOLOŽENJE

Verovatno već znate iz iskustva da nedostatak sna uzrokuje promene raspoloženja zbog čega vas sve iritira i imate manjak entuzijazma. Anksioznost takođe može biti veća nakon dužeg perioda lošeg sna.

APETIT

Kada vam fali sna, vrlo je verovatno da ćete se prepustiti prejedanju jer će posle neprospavane noći nivo grelina, hormona gladi, biti povišen čak i posle obroka. Drugim rečima, čak i kada nešto pojedete, bićete i dalje gladni, a povrh svega izbori hrane u tom trenutku neće biti nimalo dobri.

– Vrlo je verovatno da ćete posegnuti za ugljenim hidratima i slatkišima nego za nekom zdravom hranom – kaže doktor Mas.

VEŽBANJE

Na intenzivan trening nakon neprospavane noći slobodno zaboravite.

– Nedostatak sna ugrožava vaše fizičke mogućnosti, a ako ipak odlučite da odete na trening posle besane noći, uradite to posle četiri popodne – objašnjava Mas.

IMUNITET

Dug period lošeg spavanja može da ostavi ozbiljne posledice na vaš imunitet i sposobnost odbrane od bolesti i infekcija.To nećete primetiti posle jednog dana, ali ako više dana u kontinuitetu spavate manje od 6 sati, to će se i te kako odraziti na vaše zdravlje.

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Naučnici otkrili najveći solarni sistem u svemiru

Istražujući planetu za koju su mislili da slobodno luta svemirom, grupa naučnika i astronoma je otkrila da se ona u

Skijaška sezona u Srbiji mnogo bolja nego prošla

U ski centru Kopaonik u prva dva meseca sezone 2015/16 ostvaren je promet veći za 25 posto u odnosu na

Mlečni put je možda već mrtva galaksija

Mlečni put možda je već mrtva galaksija, koja je poput zombija i dalje aktivna u svemiru. Naša galaktička komšinica Andromeda

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*