Pitali smo u Narodnoj biblioteci: Šta Jagodinci čitaju?

Jagodinskom bibliotekom dnevno “prohuji” od pedeset do stotinu ljudi. Knjige se uzimaju, čitaju, vraćaju, pa je pult za kojim rade bibliotekari uvek pun. Po simboličnoj ceni članarine dobijamo priliku da tokom cele godine čitamo do mile volje, a neki ovu mogućnost valjano i koriste.

ne-veruj-nikome-sandra-braun-475040Zanimalo nas je šta to Jagodinci najčešće čitaju i koje su knjige najviše iznajmljivane tokom prošlog meseca, a urednik u Odeljenju za kulturno-obrazovne programe i podsticanje čitanja Milun Vasić izašao nam je u susret i pružio nam je uvid u ovu zanimljivu statistiku. Saznali smo da su devet od deset knjiga koje su bile najčitanije napisale žene, a osam od devet njih su Amerikanke!

Knjiga koju su Jagodinci najviše iznajmljivali u Narodnoj biblioteci “Radislav Nikčević” tokom prošlog meseca je “Ne veruj nikome” od Sandre Braun. To je ujedno i jedina knjiga koja je u periodu od 1. februara do 7. marta iznajmljena čak 10 puta.

I drugo mesto najčitanijih knjiga među Jagodincima zauzima naslov iste autorke “Vreli dani u Hejvenu“, koju je tokom prošlog meseca pročitalo osmoro korisnika.

“Priznaj da je voliš”, knjiga koju potpisuje Francisko Goldman, iznajmljena je sedam puta u navedenom periodu, a “Dar” Sesilije Ahern (na ovom spisku jedine spisateljice evropskog porekla) i “Kako ubiti Moniku” Kendas Bušnel po šest puta.

Slede knjige koje su bile u rukama petoro čitalaca za ovako kratko vreme: “Kad svi zaborave” od Dženifer Diboa, 192d7eb2-6e9e-4151-9789-3bb420168e26“Istina o večnosti” od Sare Desen, “I moliću ako treba” autorke Suzan Danovan, “Da samo možeš da me vidiš” Sesilije Ahern i “Nestala” Tes Geritsen.

Od deset najčitanijih knjiga, čak osam su ljubavni romani, a dva su trileri (“Ne veruj nikome” i “Kad svi zaborave”). Sve ove knjige su novija izdanja i nesumnjivo su u pitanju bestseleri, pa nije ni začuđujuće što su se baš ove one našle na listi najčitanijih.

Na sajtu Narodne biblioteke “Radislav Nikčević” (http://jabooka.org.rs/preporucujemo) postoji odeljak koji preporučuje korisnicima kvalitetna štiva, a predlozi se zamenjuju novim svake nedelje. Ukoliko želite da pronađete kvalitetnu knjigu, sigurno će vam koristiti ovi saveti jer se u rubrici “Preporučujemo” uvek mogu naći raznovrsni naslovi, autori (domaći i strani) i žanrovi. Ove nedelje Biblioteka, izmedju ostalog, preporučuje knjige: “Mačka, ćovjek, pas” Miljenka Jergovića”, “Diskretni heroj” Maria Vargasa Ljose, “Poslednji nestašluk” Ane Gavalde, “Zen i japanska kultura” Daiseca Suzukija.

M.B.J.

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Billy Idol prvo ime Zaječarske gitarijade 2018.

Zaječarska Gitarijada, koja se održava od 28. do 30.juna 2018. godine, nastavlja sa tradicijom dovođenja sve većih svetskih zvezda na

Jagodinski mališani uživaju i uče na radionicama u Biblioteci

Preko 100 naših malih sugrađana ulepšava ovih dana prostore Narodne biblioteke u Jagodini. Gradska biblioteka se potrudila da organizovanjem kvalitetnih

Jack White objavio treći singl

Multitalentovani Jack White objavio je treći singl sa svog predstojećeg albuma „Boarding House Reach“ koji publika nestrpljivo iščkuje. Novi singl

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*