Pitanje za naučnike: Zašto su srčani udari češći vikendom?

Jedno naučno istraživanje pokazalo je da je broj smrtnih slučajeva prouzrokovan srčanim udarom povećan u danima vikenda.

Prof. dr. Ajtak Oncul, šef katedre za kardiologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istanbulu rekao je da je u celom svetu veliki deo smrtnih slučajeva uzrokuje srčani udar.

“U mnogim zemljama sveta srčani udar je smrtni uzročnik broj jedan, a na drugom mestu se nalazi rak”, rekao je Oncul.

Glavni predmet Istraživanja, koje je obavljeno na Univerzitetu u Istanbulu, bilo je u kojem vremenskom periodu najčešće dolazi do srčanog udara.

“Nije ustanovljeno da nastanak srčanog udara zavisi od godišnjih doba. Ali, ono što smo primetili jeste da je srčani udar češći tokom vikenda. Naše istraživanje obuhvatilo je 6.000 bolesnika, od kojih je 4.500 umrlo tokom vikenda”, rekao je Oncul.

Dodao je da je sličan rezultat dobijen i u okviru drugih istraživanja, koja su sprovedena u drugih zemljama, i da će naučnici u budućnosti pokušati da otkriju zašto se srčani udar događa češće tokom vikenda.

Oncul je takođe naglasio da je za prevenciju najbolje raditi vežbe ili baviti se sportom, i to svaki dan po 30 minuta nakon obroka.

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Naučnici otkrili najveći solarni sistem u svemiru

Istražujući planetu za koju su mislili da slobodno luta svemirom, grupa naučnika i astronoma je otkrila da se ona u

Fejsbuk uskoro “emocionalno inteligentniji”

Korisnici Fejsbuka širom sveta sada će imati znatno više opcija na raspolaganju od prostog lajka kada požele da odreaguju na

Uz pomoć “smartwatcha” roditelji će moći da kontaktiraju decu i prate njihovo kretanje

Zabrinuti očevi i majke sada imaju novi način komunikacije sa svojom decom, i to preko novog dečjeg “pametnog sata”, koji

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*