Pluton ledeniji nego što se mislilo

Pluton ledeniji nego što se mislilo

Patuljasta planeta prekrivena je velikom količinom leda, što se sada može videti na novoj mapi agencije NASA napravljenoj na osnovu nanovijih podataka sa sonde Novi horizonti (New Horizons).

Ta mapa preciznija je od stare verzije kreirane korišćenjem podataka sa sonde Novi horizonti i njenog “istorijskog leta” iz 2015. Prethodna mapa je imala manu pošto su površine sa zaleđenom vodom bile maskirane slikom zaleđenim metanom, tako da je prikazivala jedino površine s velikom količinom leda.

Naučnici su u prikupljanju podataka predstavljenih na novoj mapi koristili nove metode, koje su podrazumevale spajanje dve vrste infracrvenih slika nastalih snimanjem specijalnim instrumentima, sa udaljenosti od nešto više od 100.000 kilometara. To je omogućilo naučnicima da naprave razliku između slika zaleđenih površina koju stvaraju azot i metan i da istaknu zaleđenu vodu.

Iako je poznato da je Pluton ledeno kraljevstvo i da su na patuljastoj planeti uočena dva ledena vulkana (kriovulkani), naučnici iz NASA smatraju da je ovo značajno otkriće.

Prema novoj mapi, manje količine zaleđene vode pronađene su i na Sputnik Planumu na zapadnom delu Plutona.

Izvor: Blic / Foto: AP

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Zašto je čokolada opasna za pse?

Svi vlasnici pasa znaju kako je čokolada loša za njihove ljubimce, no malo ko zapravo zna naučno objašnjenje zašto je

Američki san u srpskoj rerni: Pita sa jabukama

Piše: Tina kuvarica Za testo: viljuškom izmrviti 200g hladnog margarina, pomešati sa 400 g brašna (tip500), dodati kašičicu soli, 3

Saveti za šminkanje jagodinske beauty blogerke Muculle

KO JE MUCULLA? Jagodinka Jadranka Joksimovic (19), poznata pod nadimkom Muculla, koji joj je nadenula njena porodica, nakon završene gimnazije

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*