Počeo festival britanskog filma “Film and Chips”

Posle velikog uspeha festivala u januaru 2015, “British Council” po drugi put organizuje festival britanskog filma pod nazivom “Film and Chips” u Beogradu i Novom Sadu.

Festival je otvoren u 21 sat, a pre samog festivala, organizovano je predavanje, gde je dobitnik Oskara za specijalne efekte Majk Mekgi govorio o budućnosti filmova. Od Branda do Gravitacija, od Sandensa do Oskara, a sve to u Domu Omladine i Areni Sinepleks. Tema festivala “Novi talenti, nove tehnologije” poziva publiku da se upozna sa mladim autorima i glumcima kojima svetska kritika predviđa blistave karijere, kao i novim tehničkim dostignućima koja neočekivano utiču na način pričanja filmske priče.

“Tokom narednih nekoliko dana gledaćemo 11 novih filmova iz Velike Britanije, od kojih neki od njih nisu ni prikazani u Britaniji. Premijeru će imati u Beogradu. Videćemo neke dokumentarce koji su nominovani za nagrade na Sandens festivalu. Zaista zanimljiv miks žanrova”, najavila je Kler Sirš, irektorka “British Council” za zapadni Balkan Kler.

Tokom festivala u Beogradu borave brojni gosti iz Velike Britanije od kojih je svakako najzvučnije ime Majka Mekgija, osnivača legendarnog studija “Framestore” koji je specijalizovan za vizuelne efekte i kompjutersku animaciju. Između ostalog, ovaj studio nagrađen je Oskarom za film Gravitacija, a postali su i deo Marvel franšize, radeći na filmu Guardians of the Galaxy.

“Često, kada se trudimo da napravimo sadržaj za film ili da nađemo neko magično rešenje, tehnologija i dalje ne postoji. Zato moramo da izmislimo nove načine da stvorimo stvari koje su fizički tu, nove načine da koristimo kompjuter. Tako da se i dalje trudimo, da stvari deluju besprekorno, da gledalac ne oseti da smo nešto radili na filmu. Ukoliko mi uradimo svoj posao zaista dobro, ne bi trebalo da dobijemo nikakvu nagradu, jer bi trebalo da deluje kao da je snimljeno kamerom. Tako da kada počinjemo novi projekat, to nikad nije sa namerom da se osvoji Oskar, već da efekti budu besprekorni i da naš doprinos filmu bude nevidjiv”, objašnjava Mekgi.

Festival je otvoren projekcijom filma “Slušaj me Marlon”, dokumentarcem o Marlonu Brandu koji je nominovan za najbolji dokumentarac na Sandens festivalu. Festival traje do 24. januara 2016.

Izvor: rs.N1info.com

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Nakon decenije pauze: “All saints” se vraćaju na scenu

Devojke iz nekada veoma popularnog benda All Saints objavile su da se vraćaju na muzičku scenu. Povratak će “začiniti” i

Vaterpolisti odbranili evropski tron

Vaterpolisti Srbije odbranili su titulu šampiona Evrope pobedom nad Crnom Gorom 10:8, pred 16.000 gledalaca u Beogradskoj areni! Ekipa Dejana

“Mašu i medveda” gledalo milijardu ljudi!

Popularni ruski animirani film “Maša i medved” dospeo je na listu video snimaka na YouTube-u koji su osvojili više od

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*