Počinje Sandens festival

Daleko od Holivuda i Los Anđelesa, sa svih strana okružen snegom, skijaški centar Park Siti u američkoj državi Juta će od danas pa sve do 31. januara biti domaćin Sandens filmskog festivala, najvažnije smotre nezavisnih ostvarenja sedme umetnosti.

Kao i svake godine, Sandens donosi neka od najboljih ostvarenja igrane, dokumentarne i kratkometražne selekcije iz svih krajeva sveta i otkriva nova imena kinematografije.

Glavne teme ovogodišnjeg programa, koji je 1985. pokrenuo legenda američke kinematografije Robert Redford, su seksualnost, identitet, rasa i oružano nasilje.

“Naša selekcija je eklektična i raznolika kao i dosad”, izjavio je direktor festivala Džon Kuper.

“Nas interesuju originalnost, kvalitet, različiti načini ispredanja priče”, istakao je on.

U program Sandensa uvrštena su 123 dugometražna filma iz 37 zemalja, medju kojima je 49 debitantskih ostvarenja.

Ukupno 103 dugometražna filma imaće svoju svetsku premijeru na festivalu.

Filmovi su prikazani u okviru nekoliko zasebnih programa, ali najviše pažnje kao i uvek privlače takmičarski programi – nacionalna americka selekcija i program posvećen medjunarodnim ostvarenjima.

Svoje nove filmove predstaviće stari festivalski znalci Ajra Saks, Keli Rejhard i Tod Solondz.

Tu su i filmovi “Indignation”, rediteljski prvenac scenariste Džejmsa Šejmusa, “Sing Street” Džona Karnija i “Pig” Dijega Lune u kom Deni Glover igra čoveka koji odlazi na proputovanje sa svojom svinjom.

Jedan od najisčekivanijih filmova na Sandensu je “Southside With You” o prvom ljubavnom susretu Baraka i Mišel Obame.

Na programu su “Swiss Army Man” sa Danijelom Redklifom i Polom Dejnom, “Fantastic Four” sa Vigom Mortensenom i Frenkom Langelom, “Certain Women” u kom glume Lora Dern, Kristen Stjuart i Mišel Vilijams i “The Fundamentals of Caring” sa Polom Rad i Selenom Gomez u glavnim ulogama.

Dokumentarni program je u znaku umetnosti sa portretima Normana Lira, Frenka Zape, Roberta Mepltorpa, Majkla Nikolsa i Maje Angelu, a tu je i željno iščekivani film Spajka Lija posvećen Majklu Džeksonu.

Na programu ovogodišnjeg Sandensa u takmičarskoj konkurenciji biće prikazan i rediteljski prvenac Mirjane Karanović “Dobra supruga” koji govori o ženi koja posle 30 godina braka saznaje tajnu o svom mužu.

“Izuzetno sam ponosna, ne samo zbog sebe, nego zbog čitave ekipe koja me s mnogo poverenja, ulažući gotovo podjednaku energiju kao i ja, pratila na tom putu stvaranja. Učešće na ovom festivalu predstavlja za mene veliko uzbudjenje i nadu da će i drugi ljudi tako dobro prihvatiti film kao i oni koji su ga do sada gledali”, kazala je Karanović, koja u filmu tumači glavnu ulogu.

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Tanić i Stanojlović o porukama Sretenja 1804. i 1835. godine

U četvrtаk, 18. februаrа u prepunoj sаli TIN ZONE Nаrodne biblioteke u Jаgodini održаno je zаnimljivo i inspirаtivno predаvаnje. O

Blejd Raner 2049.

Trideset godina nakon događaja iz prvog dela, novi blejd raner, policajac K (Rajan Gosling) otkriva davno skrivenu tajnu koja bi

Veče beseda u čast Svetog Save

Srpskа omlаdinskа kulturnа orgаnizаcijа “SOKO” vаs pozivа nа “Veče besedа u čаst prvog srpskog prosvetiteljа Sv. Sаve” koje će se

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*