Počinje Sandens festival

Daleko od Holivuda i Los Anđelesa, sa svih strana okružen snegom, skijaški centar Park Siti u američkoj državi Juta će od danas pa sve do 31. januara biti domaćin Sandens filmskog festivala, najvažnije smotre nezavisnih ostvarenja sedme umetnosti.

Kao i svake godine, Sandens donosi neka od najboljih ostvarenja igrane, dokumentarne i kratkometražne selekcije iz svih krajeva sveta i otkriva nova imena kinematografije.

Glavne teme ovogodišnjeg programa, koji je 1985. pokrenuo legenda američke kinematografije Robert Redford, su seksualnost, identitet, rasa i oružano nasilje.

“Naša selekcija je eklektična i raznolika kao i dosad”, izjavio je direktor festivala Džon Kuper.

“Nas interesuju originalnost, kvalitet, različiti načini ispredanja priče”, istakao je on.

U program Sandensa uvrštena su 123 dugometražna filma iz 37 zemalja, medju kojima je 49 debitantskih ostvarenja.

Ukupno 103 dugometražna filma imaće svoju svetsku premijeru na festivalu.

Filmovi su prikazani u okviru nekoliko zasebnih programa, ali najviše pažnje kao i uvek privlače takmičarski programi – nacionalna americka selekcija i program posvećen medjunarodnim ostvarenjima.

Svoje nove filmove predstaviće stari festivalski znalci Ajra Saks, Keli Rejhard i Tod Solondz.

Tu su i filmovi “Indignation”, rediteljski prvenac scenariste Džejmsa Šejmusa, “Sing Street” Džona Karnija i “Pig” Dijega Lune u kom Deni Glover igra čoveka koji odlazi na proputovanje sa svojom svinjom.

Jedan od najisčekivanijih filmova na Sandensu je “Southside With You” o prvom ljubavnom susretu Baraka i Mišel Obame.

Na programu su “Swiss Army Man” sa Danijelom Redklifom i Polom Dejnom, “Fantastic Four” sa Vigom Mortensenom i Frenkom Langelom, “Certain Women” u kom glume Lora Dern, Kristen Stjuart i Mišel Vilijams i “The Fundamentals of Caring” sa Polom Rad i Selenom Gomez u glavnim ulogama.

Dokumentarni program je u znaku umetnosti sa portretima Normana Lira, Frenka Zape, Roberta Mepltorpa, Majkla Nikolsa i Maje Angelu, a tu je i željno iščekivani film Spajka Lija posvećen Majklu Džeksonu.

Na programu ovogodišnjeg Sandensa u takmičarskoj konkurenciji biće prikazan i rediteljski prvenac Mirjane Karanović “Dobra supruga” koji govori o ženi koja posle 30 godina braka saznaje tajnu o svom mužu.

“Izuzetno sam ponosna, ne samo zbog sebe, nego zbog čitave ekipe koja me s mnogo poverenja, ulažući gotovo podjednaku energiju kao i ja, pratila na tom putu stvaranja. Učešće na ovom festivalu predstavlja za mene veliko uzbudjenje i nadu da će i drugi ljudi tako dobro prihvatiti film kao i oni koji su ga do sada gledali”, kazala je Karanović, koja u filmu tumači glavnu ulogu.

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Kup: Partizan na FMP, moguće polufinale sa Zvezdom

Košarkaši Crvene zvezde će odbranu titule u Kupu Radivoja Koraća početi protiv Smedereva, dok će Partizan u četvrtfinalu igrati sa

Novi album Dubioza kolektiva dostupan besplatno na njihovom sajtu

“Happy Machine”, sedmi studijski album Dubioza Kolektiva službeno je objavljen 5. februara na njihovom sajtu, odakle se može besplatno preuzeti.

Festival Dev9t – Stvaraj dalje!

Ukoliko ste ljubitelji barem jedne od devet umetnosti (film, slikarstvo, vajarstvo, ples, književnost, arhitektura, fotografija, muzika i strip) posetite festival

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*