Pokladni maskenbal oduševio Svilajnčane: Rolerkoster za pamćenje

Prvi dan proleća u gradu na Resavi – Svilajncu – obeležio je Pokladni maskenbal koji je bio odložen zbog vanredne situacije koja je trajala prošle nedelje.

Od ranog jutra počela je priprema, svilajnačke ulice su se šarenile od boja različitih maski. Pojedini roditelji nisu odoleli da se pored svojih mališana i oni vrate u detinjstvo i maskom pobegnu od burne svakodnevice. Zabava, smeh i muzika obeležili su ovogodišnji Pokladni karneval.

Foto: Opština Svilajnac

Foto: Opština Svilajnac


Pokladna povorka krenula je od Parka Evropskog prijateljstva, i uz odobravanje mnogobrojne znatiželjne publike stigla na trg Stevana Sinđelića. Uz zvuke nekoliko instrumenata, posebno bubnjara iz Umetničkog društva bubnjara „Udba“ i različite plesove upaljena je pokladna vatra. Na kratko smo razgledali i divili se kostimima, čega tu sve nije bilo.

Učešće u ovoj manifestaciji uzele su sve omladinske organizacije iz Svilajnca, a Omladinsko – amatersko pozorište se za ovu priliku maskiralo u kostime iz 1930. godine sa ciljem da promovišu premijeru mjuzikla „Povratak u Oz“ u aprilu, rekao nam je glumac Mladen Miljković. Nekoliko njegovih glumaca maskiralo se u dinosauruse, što je upotpunilo ovaj vanvremenski događaj.

Foto: M. Miljković

Foto: M. Miljković

Na maskenbalu smo primetili mnogo originalnih kostima, ali nam je jedan ručno izrađen „rolerkoster“ privukao posebnu pažnju. Grupa prijatelja iz Svilajnca dogovorila se da ovog maskenbala budu kao i svakog originalni, pa su svojom originalnošću sve posetioce ostavili bez teksta.

– Priprema kostima je trajala malo duže, a najviše vremena je odnela potraga za nekim kostimom koji ovde nije viđen. Odlučili smo da to bude rolerkoster. Kada smo pronašli to što smo tražili, sve je ostalo bilo lako. Naravno ništa od ovoga ne bismo realizovali bez Nebojše Nikodijevića koji je našu ideju realizovao i izradio kostime. Nakon izrade kostima, ostalo je samo još uvežbati koreografiju, koju ćemo izvoditi. U početku smo bili malo zabrinuti kako će ljudi reagovati i da li će uopšte shvatiti naš kostim, ali čim smo se pojavili naišli smo na opšte oduševljenje publike. Kada smo mislili da oduševljenje ne može biti veće, izveli smo koreografiju, a publika nas je demantovala. Ubrzo su oko nas počeli da sevaju blicevi i čuli su se povici: „Hajde ponovo, snimamo“. Drago nam je da smo mogli da budemo deo ovog, velikog, da tako kažemo karnevala i nadamo se da ćemo sledeće godine ostati na visini zadatka i osmisliti još bolji kostim, kažu ovi mladi i kreativni omladinci.

Foto: Nikola Krunić

Foto: Nikola Krunić

Međutim, bogat kulturni sadržaj koji ovaj grad nudi nije dozvolio da ovde bude kraj slavljenju prvog prolećnog dana čiji su zraci sunca podržali i ovu malu maskaradu. U Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu, ulazak za sve je bio besplatan. Tako da su pored razgledanja čari ovog jedinstvenog prirodnjačkog muzeja, posetioci mogli da uživaju u koncertu muzičke umetnice Leontine i njenih solista: Lene Stamenković, Mateje Vukašinovića i Igora Lazarevića koji je priređen na otvorenom u Dino – parku, uz podešku glumaca u kostimima dinosaurusa.

Ovaj zanimljivi događaj završen je uz obećanje da će naredne godine biti još raznobojnije i zabavnije.

M. Mirković
Foto (naslovna): Monika Pavlović

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Francuzi vole Pavića

Reizdanje “Hazarskog rečnika”, koje je izašlo u Parizu na rođendan njegovog autora Milorada Pavića 15. oktobra, prodato je za nešto

Mjuzikl pozorišta “MMASKA” “Povratak u Oz” očarao svilajnačku publiku

Nedavno je u punoj sali Centra za kulturu u Svilajncu izveden dugo pripremani mjuzikl novosnovanog Omladinsko – amaterskog pozorišta “MMaska”.

AKC|JA U PRVIH 20

Naši mladi kreativci sa  projektom “AKC|JA”  plasirali su se u top dvadeset na konkursu Centrifuga. tako da ih sada očekuje prezentacija,

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*