Saopšten program predstojećih “Dana komedije”

Na četrdeset i petim “Danima komedije” u Jagodini za titulu najbolje (prema oceni žirija) i najsmešnije (prema oceni publike) predstave takmičiće se pozorišta iz Beograda, Užica, Kragujevca, Zrenjanina i Šapca.

Festival će i ove godine biti održan od 20. do 27. marta, a svečano će ga otvoriti dramski pisac Ljubomir Simović, saopšteno je na konferenciji za novinare koju su danas u Jagodini održali Ivana Vujić, rediteljka i ovogodišnja selektorka Festivala i Dobrica Milićević, umetnički direktor Festivala.

Prema rečima Ivane Vujić – izmedju trideset i dve predstave koje su pregledane tragalo se za komedijom koja je naš savremenik.

“Komedije koje su izabrane, njih sedam, predstavljaju ono što nam je danas preko potrebno, a to je ono na šta nas je upućivao Jovan Sterija Popović – komedija koja spaja isceliteljsku ulogu pozorišta sa njegovom obrazovnom funkcijom, objasnila je Vujić.

Ovogodišnji jagodinski festival smeha održaće se pod sloganom “Komedija, naš savremenik”

Kako je kazala, komedije koje čine izbor ovogodišnje selekcije Festivala predstavnici su slobodnog mišljenja i nade da će razum savladati strasti, ali da gradjanska sloboda danas neće biti sloboda tržišta.

“I zato, vezujmo svet, ne rasparčavajmo ga, humorom se borimo za beskonačnu celovitost života, sagledajmo sebe u vremenu iskušenja i postanimo sopstveni savremenici koji se ne boje sopstvenog stida, poručila je selektorka Festivala Ivana Vujić.

Prvog festivalskog dana na pozornicu u Kulturnom centru Jagodine stupiće glumci Narodnog pozorišta Beograd u predstavi “Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića u režiji Andraša Urbana. Drugi dan posetioci Festivala gledaće “Odumiranje međeda” Branka Ćopića u režiji Nemanje Rankovića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Užice.

Trećeg dana na repertoaru su “Jelisavetini ljubavni jadi zbog Molera” Milana Jelića, u režiji Marka Misirače, koje će izvesti glumci Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Četvrta predstava je “Prs’o” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, rađena po tekstu Remija de Voa, pod rediteljskom palicom Olje Đorđević.

Predstave će ocenjivati žiri u sastavu: teatrolog Raško Jovanović (predsednik žirija), dramska umetnica i profesor FDU u Beogradu Branka Pujić (član žirija) i književnik Živorad Đorđević (član žirija ispred grada domaćina).

Šabačko pozorište je na redu petog festivalskog dana sa komadom “Kidaj iz moje kuhinje” Reja i Majkla Kunija, rediteljke Andree Ade Lazić, a šestog – “Razbijeni krčag” Hajnriha fon Klajsta, u režiji Igora Vuka Torbice, koje će izvesti Jugoslovensko dramsko pozorište.

Poslednja predstava u okviru ovogodišnjih Dana komedije jeste “Klaustrofobična komedija” Zvezdara teatra, po tekstu Dušana Kovačevića, a reditelj je Darko Bajić.

Umetnički direktor festivala “Dani komedije” saopštio je da će u čast nagradjenih biti izvedena predstava Dadova iz Beograda “Rucante”, po motivima komedije “Mušica” iz doba renesansne Italije, u režiji Slovenka Saletovića. U okviru pratećeg programa Festivala, 20. marta biće otvorena izložba “Putujuća pozorišta u Srbiji od druge polovine 19. veka do 1941. godine” u organizaciji Pozorišnog muzeja Srbije. Tokom trajanja “Dana komedije”, biće održan i medjunarodni simpozijum na temu “Komedija, naš savremenik”, na kom će učestvovati profesori fakulteta dramskih umetnosti iz čitavog regiona. Biće promovisana i knjiga “Teorija dramskih žanrova” dr Svetisava Jovanova.

Najbolja predstava, po oceni žirija, biće nagrađena nagradom “Mija Aleksić”, dok će najsmešnija predstava, po oceni publike, dobiti nagradu “Miodrag Petrović Čkalja” i statuetu “Jovanča Micić”.

Žiri će dodeliti i statuete “Ćuran” za tri najbolja glumačka ostvarenja i za najbolje rediteljsko ostvarenje, kao i nagrade za najbolju epizodnu ulogu, kostimografiju i scenografiju.

M. Biorac

admin

admin

TV Non StopRelated Articles

Počinje Sandens festival

Daleko od Holivuda i Los Anđelesa, sa svih strana okružen snegom, skijaški centar Park Siti u američkoj državi Juta će

Francuzi vole Pavića

Reizdanje “Hazarskog rečnika”, koje je izašlo u Parizu na rođendan njegovog autora Milorada Pavića 15. oktobra, prodato je za nešto

Loco Dice stiže !

Posle premijernog i jednog od najposećenijih nastupa na ovogodišnjem Lovefestu, Loco Dice se ponovo vraća u Srbiju. Jedno od najtraženijih

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*