Saudijska Arabija: Veliki muftija zabranio igranje šaha

Veliki muftija Saudijske Arabije šeik Abdullah al-Sheikh zabranio je igranje šaha u zemlji ističući kako je on i u islamu zabranjen jer podstiče “kockanje i gubljenje vremena”.

Kako piše britanski “The Guardian”, gostujući u jednoj televzijskoj emisiji Al-Sheikh je izdavao fetve o svakodnevnim aktivnostima muslimanskih vernika.

Šah se, kako je rekao, podrazumeva pod kockanje dok u isto vreme znači gubljenje vremena i izazivanje mržnje među saigračima.

Veliki ajatolah Ali al-Sistani, najviši šiitski verski zvaničnik Iraka, prethodno je doneo odluku kojom se zabranjuje igranje šaha.

Šah je 1979. godine nakon Islamske revolucije zabranio ovu igru u Iranu i proglasio ga “haramom” jer su ga brojni verski zvaničnici povezivali sa kockanjem. Međutim, 1988. vrhovni vođa ajatolah Homeini ukinuo je zabranu i šah je bio dozvoljen dokle god se ne koristi za kockanje.

Iran trenutno ima aktivno udruženje za igranje šaha i šalje igrače na međunarodne turnire.

Na zabranu igranja šaha u Saudijskoj Arabiji reagovao je britanski šahovki velemajstor Nigel Short nazivajući to “velikom tragedijom”.

“Ne smatram da je šah pretnja društvu. Čak je i ajatolah Homeini došao do zaključka da je otišao predaleko i ukinuo svoju zabranu”, rekao je Short.

U 2000. godini Saudijska Arabija u zemlji je zabranila Nintendovu franšizu Pokemone uz napomenu kako podstiču antiislamsko ponašanje.

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Milioner iz Londona traži cimere

Milioner Rupert Hant iz Londona odlučio je da iznajmi sobe svoje vile vredne četiri miliona evra! Ono što posebno zavredjuje

Kakvo blago krije Eskobarova vila u Majamiju?

Radnici koji su rušili nekadašnju vilu Pabla Eskobara na Floridi pronašli su 600 kilograma težak sef koji još nisu otvorili,

Krstarenj – Ikone EGEJA 3

Ikone EGEJA 3. ponedeljak - petak, 5 dana / 4 noci

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*