Saudijska Arabija: Veliki muftija zabranio igranje šaha

Veliki muftija Saudijske Arabije šeik Abdullah al-Sheikh zabranio je igranje šaha u zemlji ističući kako je on i u islamu zabranjen jer podstiče “kockanje i gubljenje vremena”.

Kako piše britanski “The Guardian”, gostujući u jednoj televzijskoj emisiji Al-Sheikh je izdavao fetve o svakodnevnim aktivnostima muslimanskih vernika.

Šah se, kako je rekao, podrazumeva pod kockanje dok u isto vreme znači gubljenje vremena i izazivanje mržnje među saigračima.

Veliki ajatolah Ali al-Sistani, najviši šiitski verski zvaničnik Iraka, prethodno je doneo odluku kojom se zabranjuje igranje šaha.

Šah je 1979. godine nakon Islamske revolucije zabranio ovu igru u Iranu i proglasio ga “haramom” jer su ga brojni verski zvaničnici povezivali sa kockanjem. Međutim, 1988. vrhovni vođa ajatolah Homeini ukinuo je zabranu i šah je bio dozvoljen dokle god se ne koristi za kockanje.

Iran trenutno ima aktivno udruženje za igranje šaha i šalje igrače na međunarodne turnire.

Na zabranu igranja šaha u Saudijskoj Arabiji reagovao je britanski šahovki velemajstor Nigel Short nazivajući to “velikom tragedijom”.

“Ne smatram da je šah pretnja društvu. Čak je i ajatolah Homeini došao do zaključka da je otišao predaleko i ukinuo svoju zabranu”, rekao je Short.

U 2000. godini Saudijska Arabija u zemlji je zabranila Nintendovu franšizu Pokemone uz napomenu kako podstiču antiislamsko ponašanje.

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Vreme je – da zamrznemo farmerke!

Fotografisanje zamrznutih farmerki je novi trend na Instagramu i Facebooku Ove zime na društvenim mrežama Instagram i Facebook postalo je

Proglašena nova svetska prestonica gromova

I time se bavi NASA – specijalnim senzorima redovno se prikupljaju podaci o gromovima, odnosno ukupnim električnim pražnjenjima tokom nepogoda,

U San Dijegu: Morski lav zauzeo mesto u separeu fensi restorana

Eksperti “Morskog sveta” pozvani su juče ujutru iz jednog restorana u San Dijegu gde su po dolasku pronašli osmomesečnu ženku

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*