Šest najsmrtonosnijih turističkih atrakcija na svetu

by admin | January 24, 2016 10:25 pm

Dok neki putovanje zamišljaju kao lenškarenje na plaži drugi uopšte i ne žele da krenu na put bez uključenih avantura.

Postoje turističke atrakcije i aktivnosti koje učine da vam srce brže zalupa, ali ima i onih od kojih vam srce može i stati. Sajt smarttravel.com dao je listu najsmrtnonosnijih turističkih atrakcija u svetu.

Naravno, većina posetilaca ovih lokaliteta ih je uspešno preživela i prepričava ih kao najbolje avanture u životu. Međutim, svaki od ovih lokaliteta je izuzetno opasan i mnogo je adrenalinskih zavisnika ostavilo život na njima.

Pogledajte listu najsmrtonosnijih turističkih atrakcija a zatim nam u komentarima napišite svoja najopasnija iskustva sa putovanja.

1. New Smyrna Beach, Florida
Ova plaža smatra se “svetskim glavnim gradom ajkula”. Bez obzira na to, ogroman broj turista odlazi na ovu obalu, najviše zbog pristupačnih cena, uprkos činjenici da je na ovoj plaži zabeleženo preko 250 napada ajkula na kupače, što je najviše u svetu po kvadratnom kilometru.

new-smirna-beach-768x460

U ovim vodama ima najviše tzv. bik-ajkula koje mešaju ljude sa regularnom morskom hranom. Mi bismo na ovoj plaži radije uživali na pesku, a vi?

2. Half Dome, Yosemite nacionalni park
Uspon na ovaj vrh jedan je od najdužih i najopasnijih u nacionalnom parku Yosemite.

half-dome-768x512
Uspon traje čitav dan a planinari se moraju koristiti i čeličnim kablovima kako bi stigli do vrha. Upravo na tom mestu je više od 60 turista živelo poslednje trenutke svog života – uglavnom zbog pada sa stene koja naročito u kišnim uslovima postaje izuzetno klizava, ali su se dešavali i udari groma, kao i srčani udari.

3. Moher litice, Irska
Predivne i neverovatne, Moher litice privlače više od milion posetilaca godišnje. Sa pogledom na Atlantski okean ove litice od škriljaca i peščara izdižu se 120 metara iznad često uzburkanog okeana, čineći izuzetan pejzaž sa fantastičnim pogledom, koji je i veoma opasan.

moher-litice-768x480

Iako je tačan broj smrtnih ishoda nepoznat, bilo je dosta prijavljenih kobnih padova sa litice. Padovi se dešavaju zbog krhkog zemljišta od kojeg je tlo sastavljeno, klizavog terena pri kišovitom vremenu kao i zbog jakih vetrova; šta više, litice su nekada i zatvorene za posetioce zbog jakih vetrova.

Nažalost, Moher litice su takođe poznate i po samoubistvima, a poslednje je zabeleženo u martu prošle godine.

4. Kilauea vulkan, Havaji
Havaji su vulkanska ostrva i praktično su nastali i izgradili se od vulkanskih erupcija. Danas se na Havajima nalaze tri aktivna vulkana, a najopasniji među njima je Kilauea. Iako je poslednja velika erupcija bila 1983. godine, vulkan konstantno izbacuje vrelu lavu iz svog kratera.

kilauea-768x512

Aktivni vulkani su adrenalinskim zavisnicima mnogo privlačniji od neaktivnih, te ih godišnje poseti veliki broj turista. Ipak, svake godine se zabeleži do 10 smrtnih ishoda prouzrokovanih uglavnom smešom otrovnih vulkanskih gasova koji su naročito pogubni po posetioce koji već boluju od astme ili imaju srčanih problema.

5. Reka Kolorado
Kolorado protiče kroz 5 saveznih država Amerike – Kolorado, Kaliforniju, Jutu, Nevadu i Arizonu, a pronašla je svoj put i kroz čuveni Veliki kanjon (Grand Canyon) te ne čudi što ogroman broj lokalaca, ali i turista, dolazi na reku radi rekracije: kupanje, veslanje, rafting… Međutim, ljudi često nisu svesni koliko ova reka može biti opasna, naročito u vreme obilnih padavina ili povećanog topljenja snega.

kolorado-reka-768x432

U prvih 7 meseci 2014. godine zabeleženo je 15 smrtnih slučajeva, a četvoro se utopilo prošlog leta. Nesreće se dešavaju zbog velikih i opasnih voda ali i nedostatka edukovanosti i opremljenosti.


6. Mon Blan

Iz geografije smo učili da je Mon Blan najviši vrh Alpa i Evrope, ali ova planina nosi i epitet najsmrtonosnije, sa čak 100 smrtnih slučajeva godišnje. Procentualno, u odnosu na broj planinara koji svake godine pokuša da osvoji njegov vrh (oko 30.000 njih), to je dosta manje u odnosu na Mont Everest, ali je ipak broj smrtnih ishoda najveći na Mon Blanu. Na to najviše utiču surovo vreme, lavine i neiskustvo i nepripremljenost samih avanturista.

mon-blan1-768x432

Source URL: http://tvnonstop.com/sest-najsmrtonosnijih-turistickih-atrakcija-na-svetu/