Šviki u priči “Kako je to kad svakodnevno ispituješ svoje granice”

Osamnaestogodišnjak, jagodinski gimnazijalac Stefan Dimitrijević – Šviki konstantno radi na ispitivanju svog fizičkog umeća i izdržljivosti. Ovaj momak bez problema će izvesti salto mortale, na rolerima će kliziti po nekim gradskim ogradama, zauzeće stav na šakama na mostu na Belici. Ono što je za većinu nas nezamislivo da izvedemo – za Švikija je izazov u kome mora da se oproba.

IMG_7985Stefan je rolere počeo da vozi još kao mali dečak. Negde u petom razredu osnovne škole, za oko su mu zapali “neki stariji jagodinski roleraši” koji su izvodili različite trikove na rolerima. Nisu ih samo vozili, oni su sa njima skakali sa raznih visina, spuštali se niz gelendere ispred Pošte, izvodili svakakve “vratolomije”.

– Ja sam sve to probao najpre sa običnim rolerima, ali sam ubrzo shvatio da su mi potrebni oni profesionalni za sve što želim da izvodim “na točkovima”. Vrlo brzo sam savladao sve jer nisam znao za strah, samo sam terao dalje, pomerao sopstvene granice, svakog dana sam vežbao u našem skejt parku. Nakon godinu dana sam počeo da odlazim u Beograd i da tamo vozim za JC-em, najjačom srpskom ekipom roleraša, skejtera i bajkera – priča Stefan za NON STOP.

Uz svu tu vežbu, došla su i takmičenja, pa je Stefan već 2013. na takmičenju “Winner of Belgrade” postao državni prvak u ovoj disciplini.

Osim rolera, Stefanova ljubav je i brejk dens, član je La lunine prve formacije “Drim tim” i sa njima redovno nastupa i takmiči se.

12291696_1071752979536258_2350841759749153233_o

Stefan vežba i parkur, koji se definiše kao veština koja omogućava istraživanje potencijala ljudskog tela u cilju da što brže i delotvornije “stigne od tačke A do tačke B”, a obuhvata skokove, preskakanja, kolutove u vazduhu, prevazilaženje različitih prepreka.

12310014_1071755592869330_2136880855511889523_o

Odnedavno je sebe oprobao i u disciplini skok uvis, rekord mu je 1.79 m, i ove godine mu je jedan bod falio da se plasira na republičko takmičenje. Pažnju je vrlo često skretao i svojom spoljašnošću, pa je prihvatio i nekoliko ponuda da bude foto model.

s1

– Nikada nisam hteo da se uhvatim za jednu disciplinu i da se samo u njoj usavršavam. Mnogi su mi govorili da to nije dobro jer ću onda u svakoj od tih disciplina da budem nepotpun. A moj cilj je bio, njemu i danas težim, da sve to spojim u jedno, da budem specifičan po tome što svašta znam iz različitih oblasti, i da upravo na taj način ja budem kompletan – objašnjava Stefan, koji za sebe kaže da je “zavisnik od adrenalina” i da bi se, ukoliko bi imao prilike, usudio čak i na skok iz svemira, poput onog koji je izveo Feliks Baumgartner 2012. godine.

1502570_10200200069800223_1370097228579135244_n

Inače, njegov nadimak Šviki, odnosno Švajcarac, dobio je jer se rodio u Švajcarskoj, gde je i živeo do svoje sedme godine. Pošto uskoro završava srednju školu, roditelji su mu predložili da se vrati tamo zarad finansijski sigurnije budućnosti, ali je on to odbio.

– Ne svidja mi se sistem po kome Švajcarci žive. Oni jesu bogati, ali mi je nekako sve to veštački, nema dušu, radi se od jutra do mraka, nema društvenog života, slobode na kakvu smo mi navikli. Ne mogu sebe da vidim tamo. Plan mi je da upišem neki sportski fakultet kod nas i da ovde napravim karijeru povezujući sve što znam– kazao nam je mladi Jagodinac.

Kao što se iz priče vidi, za njega nema prepreke koju nije voljan da preskoči. Svestan je svojih talenata, ima viziju i spreman je da mnogo vežba kako bi svakog dana bio sve bolji. U takmičenju sa samim sobom Stefan je hrabar i uporan. Zbog svega toga nemamo razloga da sumnjamo da će uspeti u svom cilju da sve svoje talente spoji u jedan i da nas svojim uspehom iznenadi jednog dana. Možda i vrlo uskoro.

M.B.J.

admin

admin

TV Non StopRelated Articles

Podržimo stvaranje nečeg novog – podržimo AKC|JA

Mladi, kreativni Jagodinci Nikola Lazić i Veljko Milaković osmislili su projekat “AKC|JA”, koji predstvalja stvaranje kulturno-umetničke scene, otvaranje, nezavisne institucije

Putevi Ane Petrović do operske scene i profesorske katedre

Ana Petrović (32) iz Jagodine je operska pevačica i profesorka engleskog jezika. Ani Petrović nikada nije bilo dovoljno da ide

Andrea Jovanovska, mlada jagodinska dizajnerka: Estetika kao deo unutrašnje prirode

Andrea Jovanovska iz Jagodine odmalena je pokazivala talenat za crtanje i interesovanje za estetiku. Sa svojih 25 godina ona ima

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*