TRINAEST pitanja za: Dušana Kostića, mladog, talentovanog kontrabasistu iz Ćuprije

U rubrici “Trinaest pitanja za” ovog puta predstavljamo vam dvadesetogodišnjeg kontrabasistu iz Ćuprije – Dušana Kostića. O Školi za muzičke talente u Ćupriji i životu u internatu, o programu Akademije za orkestar, koju trenutno pohadja u Ljubljani, o njegovim planovima za odlazak u Ameriku – priupitala je saradnica portala NON STOP Jelena Pranić.

Jelena: Škola za Muzičke talente u Ćupriji poznata je po tome da pronalazi talente još iz vrtića, jedan od njih si i ti, sa koliko godina si pošao u ovu školu?

Dušan: Kontrabasisti moraju malo kasnije početi zbog veličine instrumenta, ja sam počeo da sviram kontrabas sa 13 godina.

Jelena: Kako je došlo do toga da izabereš da sviraš kontrabas? Ko je uticao na to/tebe?

Dušan: To se desilo iznenada, čuo sam za audiciju u Školi za Muzičke talente, uspešno prošao i tako sam počeo.

Jelena: U školi za Muzičke talenete postoji internat, da li si živeo u internatu i da li ti je odvajanje od porodice teško palo?

Dušan: S obzirom na to da sam iz Ćuprije na početku odvajanje od roditelja nije bio problem, ali poslednje dve godine sam proveo u internatu kako bih više vežbao i napredovao. Vaspitači i profesori u školi rade odličan posao i uspevaju da makar na trenutak zamene roditelje.

Jelena: Opiši nam malo život u internatu.

Dušan:Škola za Muzičke talente je jedna velika porodica od najmladjih do najstarijih, direktora, profesora, vaspitača, celokupnog osoblja zaduženog za menzu i higijenu skole.

Jelena: Škola za Muzičke talente traje 10 godina, koliko je teško preći taj put, da li si nekad poželeo da odustaneš?

Dušan: Škola radi po jedinstvenom sistemu gde profesori od učenika traže da se od samog početka ponašaju kao profesionalci, pa je zato i put do kraja težak. Bilo je momenata kada sam razmišljao da odustanem, ali zato su tu profesori i vaspitači da te motivišu da nastaviš.

Jelena: Da li je klasična muzika ono što te ispunjava ili bi se oprobao u nekom drugom žanru?

Dušan: Klasična muzika me najviše ispunjava, ali voleo bih da se oprobam u džezu.

Jelena: Koliko je teško mladim umetnicima da se nađu na muzičkoj sceni?

Dušan: Veoma je teško, ne samo mladim umetnicima, već i profesionalcima. Beogradu i Srbiji treba mnogo više koncerthih sala kako bi umetnici imali gde da sviraju, a publika počela da se navikava na koncerte klasične muzike!

Jelena: Da li trenutno radiš negde?

Dušan: Često sarađujem sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom Makris i Beogradskim simfoničarima.

Jelena: Nakon Škole za muzičke talente nastavio si sa školovanjem?

Dušan: Da, opredelio sam se za Branimir Slokar, akademiju za orkestar koja se održava u Ljubljani. Akademija ima fenomenalne profesore iz celog sveta i takodje neverovatne dirigente.

Jelena: Da li su ti jezička barijera i novo okruženje predstavljali problem, kako si se uklopio?

Dušan: Odlično sam se uklopio, program je bio na engleskom, tako da nije bilo jezičke barijere.

Jelena: Da li se razlikuje njihov način rada od našeg?

Dušan: Da, traje dve godine, ja sam upisao 2014. i traje do 2016. ali radi po principu da imamo projekat mesec dana, recimo u januaru, aprilu, julu i oktobru.

Jelena: Posle Škole Branimir Slokar pokušaćeš da prodješ finalnu audiciju za Colburn Conservatory of Music u Los Angelesu krajem meseca. Da li planiraš da se vraćaš u Srbiju ili je tvoja karijera vezana za inostranstvo?

Dušan: Ako budem imao mogućnosti da ostanem u Americi, ostajem. Ne planiram da se vratim u Srbiju.

Jelena: Opiši sebe u tri reči…

Dušan: Skroman, uporan, optimista.

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

Putevi Ane Petrović do operske scene i profesorske katedre

Ana Petrović (32) iz Jagodine je operska pevačica i profesorka engleskog jezika. Ani Petrović nikada nije bilo dovoljno da ide

Par koji fotografiše parove: Aleksa i Mina

Mladi Jagodinci Mina Milovanović (27) i Aleksa Đorđević (23) poznati su, sem po svojoj lepoti i atraktivnosti, i kao inovativni

Podržimo stvaranje nečeg novog – podržimo AKC|JA

Mladi, kreativni Jagodinci Nikola Lazić i Veljko Milaković osmislili su projekat “AKC|JA”, koji predstvalja stvaranje kulturno-umetničke scene, otvaranje, nezavisne institucije

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*