U poseti radnji legendarnog Ratka sodadžije: Klaker osvežava sve generacije!

U poseti radnji legendarnog Ratka sodadžije: Klaker osvežava sve generacije!

Retko koji Jagodinac nije čuo za legendarnog Ratka Miloševića, čuvenog sodadžiju iz Jagodine. Njegova radnja će sledeće godine proslaviti 70. rođendan, a osveženje u vidu različitih bezalkoholnih napitaka i dalje ima isti ukus, zbog kog mnogi vrlo rado svraćaju u njegov lokal. Godine prolaze, ali posao ne staje. Sada je posao preuzeo Ratkov unuk Dejan, koji ovaj posao radi sa istim žarom kao njegovi deda i otac.

U POSLU OD DETINJSTVA

Ratko Milošević biznis je započeo još davne 1946. godine, a posao i ljubav prema pravljenju soda-vode i drugih napitaka preneo je na svoje potomke: sina Svetu i unuka Dejana. U poslu je bila cela porodica, pa i Ratkova pokojna supruga Rada.

– Radnju je otvorio moj deda Ratko u Velikom Gradištu, 1946. godine. Tamo je radio do 1952. godine, kada se doselio u Jagodinu i od tad radi ovde. Uspešno poslujemo već 69 godina, kaže Dejan na početku našeg razgovora. Naravno, uz čuveni „klaker“.

Porodično u poslu: Dejan sa svojom decom i legendarnim deda Ratkom

Porodično u poslu: Dejan sa svojom decom i legendarnim deda Ratkom

Ratko je jagodinska legenda, a o tome koliki je zaljubljenik u svoj posao govori i činjenica da je u svojoj radnoj karijeri samo jednom uzeo slobodan dan. Sada kada je u penziji, posao je pripao njegovom unuku, na koga se radnja vodi od 1997. godine.

– Deda je do prošle godine radio neprekidno. Nekad smo ovaj posao svi radili porodično. Kad bi bilo više posla, cela porodica bi radila, a bilo je i zaposlenih. Nije kao nekad, ali dolaze ljudi, govori nam Dejan.

Od kako zna za sebe, Dejan voli i radi ovaj posao. Nikada nije poželeo da radi bilo šta drugo, jer je odrastao uz mašinu za pravljenje soda-vode.

– Ceo život sam proveo ovde. Najviše me je privukao proces proizvodnje. Učio sam zanat gledajući, niko mi nije posebno objašnjavao. Oduvek sam to voleo i nisam hteo bilo šta drugo da radim. To je bila moja želja. Nisu bili svi za to, ali ja to volim da radim, kaže on.

Svi prepoznaju ovaj logo

Svi prepoznaju ovaj logo

Ratkova radnja pored soda-vode, nudi još sedam bezalkoholnih i osvežavajućih napitaka. Najviše se prodaje „klaker“, a tu su i osvežavajuća pića sa aromom borovnice, maline, limuna… Cenovnik se godinama nije menjao. Za nas laike, Dejan je objasnio kako izgleda pravljenje napitaka u kom uživaju sve generacije. Nije komplikovano, ali zahteva puno vremena:

– Prvo se kuva šećerni sirup. Kada se sa tim završi, ostavimo ga da se ohladi. Sutradan se dodaju arome, u zavisnosti od ukusa napitka. Onda se posebno prave soda voda i sirup. To se sve meša u boci kao što se nekad radilo. Radnja ima i sertifikat, tako da svaki proizvod može da se obeležava kao proizvod starog zanata. Ima tu puno posla: od pranja flaša do pravljenja ekstrata. To je komplikovan proces – priča Dejan.

SVI VOLE DEDU

Na osveženje svraćaju sve generacije, ograničenja nema kada svi podjednako uživaju. Dolaze stariji, ali i mlađi, kojima je ova čuvena radnja veoma interesantna. Lokal skromnog izgleda nije izgubio na toplini i gostoprimstvu.

– Zanimljivo je omladini, sviđaju im se pića. Svi vole dedu. Ljudi vole da svrate ovde, sad im je više interesantno zato što dugo traje. Radnja se nije puno menjala, ona ovako izgleda više od 50 godina.

Dejan vodi radnju od 1997. godine, ali deda Ratko i dalje svraća. Jednostavno, voli da bude tamo. Kvalitet nisu prepoznale samo mušterije. Radnja je puna pohvalnica za rad od raznih udruženja i ustanova, a posebno mesto na zidu zauzima i Dejanovo majstorsko pismo.

 Usavršio dedin zanat: Dejan je oduvek želeo da se bavi ovim poslom

Usavršio dedin zanat: Dejan je oduvek želeo da se bavi ovim poslom

– Polagao sam za ovaj zanat 2010. godine. Imam i uverenje da sam položio, a to je potpisao i predsednik Zanatske komore Srbije. Nema puno sodadžija, industrija je sve to ugušila. Radnja se održala, pa je ljudima verovatno i iz tog razloga interesantna, kaže Dejan, koji je i član udruženja za očuvanje starih zanata „Etno Forma“ iz Jagodine.

Od posla sodadžije može pristojno da se živi. Za sve ove godine, nakupilo se puno anegdota i prošlo je puno ljudi, pa čak i oni poznatiji su stalno tu svraćali. U poslu mu danas najviše pomažu majka Zorica i supruga Ivana, sa kojom Dejan ima troje dece: Milicu, Lazara i Ninu. Dejanova želja je da se posao održi i u budućnosti.

– Nikoga ne bih da nagovaram, ali voleo bih da se radnja ne zatvori, rekao je Dejan na kraju našeg razgovora.

Dušan Miletić

admin

admin

TV Non StopRelated Articles

Kako je nastao jagodinski rep

O počecima jagodinske rep scene saznali smo od Nenada Milisavljevića, jagodinskog repera poznatijeg kao NND, koji se ovom vrstom muzike

O jezičkom ukusu jagodinskih trgovaca: Tiha borba modernog i tradicionalnog

Imena, kao posebni slojevi leksike, važan su faktor identifikacije jedne etničke zajednice. Jednu kategoriju imena čine i takozvani ktematonimi, odnosno

Tradiciju čuvaju i Titovi unuci

Baveći se grnčarijom godinama unazad, porodica Simić iz Jagodine uspešno održava tradiciju svojih predaka Da stari zanati ne izumiru u

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*