U Svilajncu izložene grafike Salvadora Dalija: “Dali između zvezda i basni”

U Galeriji Centra za kulturu u Svilajncu krajem marta otvorena je izložba četrdesetak grafika čuvenog španskog svestranog umetnika Salvadora Dalija. Izložbu je organizovao Centar za kulturu u saradnji sa galerijom Visconti Fine Art iz Ljubljane, radovi su iz kolekcije Ive Škodlar Vujića i Lazara Vujića. Producent izložbe je Mihajilo Nestorović.

U okviru izložbe predstavljene su grafike koje ilustruju basne Žana de Lafontena, zatim grafike iz ciklusa Zodiak, kao i radovi iz ciklusa Božanstvena komedija i Biblija sakra. A posebnu pažnju privlači i skulptura „Žena žirafa“. Pored svakog ciklusa grafika nalazi se i štampano objašnjenje na papiru vezano za taj ciklus, što publici omogućava da uživaju u delima, ali i saznaju nešto novo, što možda do sada nisu znali o radovima ovog umetnika.

Direktorka Centra za kulturu Ivana Nešić istakla je da je ova izložba veoma značajna, ali je novinarima objasnila i zašto se Dali smatra najintrigantnijim umetnikom 20. veka:

– Dali je tokom svog života napravio više od 1500 slika, a bavio se dizajnom, fotografijom, skulpturom i snimanjem filmova. Ostavio je trag, ne samo svojom umetnošću, već i svojom kontroverznom ličnošću. Dali je upijao raznovrsne uticaje i radio po uzoru na klasične umetnike kao što su Rafaelo, Velaskez, ali i po uzoru na tadašnju avangardu, na Pikasa, italijanske futuriste, rekla je Ivana Nešić.

Ciklus Zodiak

Ciklus Zodiak

Ciklus Zodiak (2. zid)

Ciklus Zodiak (2. zid)

Ona je dodala i da je Dali od tada počeo da neguje svoje karakteristične brkove, po ugledu na Velaskeza. Godine 1929. kako kaže, Dali je glumio kod svog prijatelja Bunjuela u nadrealističkom filmu „Andaluzijski pas“.

– Te godine se i službeno pridružio nadrealističkoj školi gde kroz savršen naturalizam izražava svoju paranoičnu kritičnu metodu. Prvu samostalnu izložbu imao je u Parizu 1929. godine, kada i upoznaje svoju muzu i ženu svog života Ruskinju Galu, koja je bila jedanaest godina starija od njega, ispričala je Direktorka Centra za kulturu u Svilajncu Ivana Nešić.

Dali 1

Dali

Radovima Salvadora Dalija godinama je oduševljena i studentkinja master studija novinarstva Jelena Jocić koja ovako sagledava Dalijev pečat u umetničkom vremenu sveta: „U svim delima Salvadora Dalija utkana je snažna simbolika. Umetnik razmišlja o svakodnevnim temama i suočava se sa svojim strahovima, tako poznatim ljudskom biću, jer kada imenujemo strah, možemo ga i pobediti. Kao prvi čovek koji je kroz umetnost u pećinama, crtao životinje ne bi li stekao vlast nad njima, priča ona.

Dalijev rad

Zahvaljujući angažovanju Centra za kulturu iz Svilajnca i entuzijazmu ljudi koji rade u toj instituciji Svilajnčani, ali i mnogobrojna publika iz okruženja uživali su u delima ovog velikog, ali zagonetnog umetnika. Najavljuju da će izložba trajati do 5. aprila, pa toplo preporučuju svim ljubiteljima likovne umetnosti da je pogledaju.

Tekst i foto: M. Mirković

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

U predstavi “Valjevska bolnica”: Matija Ristić – glumac iz Jagodine

Sinoć je u Narodnom pozorištu održana beogradska premijera predstave „Valjevska bolnica“. Veliki broj mladih glumaca prvi put je nastupio na

Novi album Dubioza kolektiva dostupan besplatno na njihovom sajtu

“Happy Machine”, sedmi studijski album Dubioza Kolektiva službeno je objavljen 5. februara na njihovom sajtu, odakle se može besplatno preuzeti.

Ničim Izazvan promovišu novi singl i spot “Sve tvoje želje”

Nakon osvajanja MTV nagrade, predvodnici moderne balkanske pop rock scene, Ničim Izazvan, objavili su novi singl „Sve što želim“ za

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*