U Svilajncu novo folklorno društvo „Donja Resava“

Svilajnac je od prošle jeseni postao kulturno bogatiji za još jedno folklorno društvo. Pored gradskog „Sinđelića“, osnovana je i „Donja Resava“. Osnivač ovog ansambla je Milan Milošević, koji se sa suprugom nekoliko godina bavi izradom narodnih nošnji koje nose igrači u ansamblima širom Srbije, ali i u dijaspori. Posetili smo nedavno Milana i zamolili ga da nam kaže otkud ideja da se u eri negiranja kulturnog amaterizma pokrene folklorno društvo.

– Ljubav prema folkloru rodila se u inostranstvu, a ja sam želeo da tu ljubav prenesem i našoj deci u Srbiji. Osnovao sam ovo kulturno – umetničko društvo sa ciljem da se mladi druže, putuju, ali i upoznaju našu tradiciju. Pošto se bavim izradom narodnih nošnji, nedavno sam deci na probi odneo neke delove, bili su presrećni, vole da igraju i raduju se probama, kaže Milan.

Ansambl broji tridesetak igrača. Za sada postoje dve grupe, omladinska i dečija. Zanimljivo je da pored Svilajnčana u ansamblu igra i nekoliko članova iz susednih sela.
– Moram da istaknem da sa decom radi iskusni folklorni koreograf Zlatan Milošević koji trenutno deci postavlja igre iz Šumadije i Pomoravlja, a omladini igre iz Binačke Morave. Dodao bih i da smo od opštine dobili podršku za rad, ističe Milan.

Clanovi sa koreografom Zlatanom Milosevicem

Njegova ideja je da ovaj ansambl u budućnosti organizuje folklorne seminare kako bi se mladi edukovali u oblasti narodne igre i scenskog nastupa, dok je prvi nastup već najavljen.

– Prvi nastup naše folklorne grupe biće u selu Dublju, za Mali Uskrs, na čuvenoj manifestaciji Gulašijada, kaže ponosno Milan zagledan u zapletene korake koje igrači na probi, koja je uveliko počela, vredno savladavaju.

M. Mirković

admin

admin

TV Non Stop


Related Articles

U Kulturnom centru: Besplatan koncert povodom Dana državnosti

Društvo za kulturu ,,Kablovi” i Kulturni centar poklanjaju Jagodincima koncert narodnih igara i pesama povodom Sretenja, Dana državnosti. Koncert će

ADAM DEVINE PREMIJERNO U ULOZI VODITELJA NA PRVOJ “2017 MTV MOVIE & TV AWARDS” DODELI

Nakon 25 godina, legendarne MTV filmske nagrade prerasle su u “MTV Movie & TV Awards” – ulitamtivnu proslavu i veličanje

Tricky oduševio publiku u Beogradu

Poznati trip-hoper Tricky održao je 26. januara koncert u Beogradu, na kojem je promovisao nedavno objavljeni album „Skilled Mechanics“. Očekivani

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*